Voetbal heeft de reputatie een steeds duurdere sport te worden. Kijkend naar de miljoenen die in het spel omgaan ben je snel geneigd dit te geloven, maar klopt dit eigenlijk wel?

Spelen bij een club: niet zo duur

Om als kind of volwassene bij een voetbalclub te kunnen spelen, hoef je in de meeste gevallen zeker niet krom te liggen. De contributie is vaak heel redelijk te noemen, al verschilt deze per club. Voor een kind betaal je gemiddeld tussen de 50 en 150 euro per jaar, een volwassene betaalt vaak wat meer. Over het algemeen hoef je dit bedrag niet in één keer op te hoesten, maar kun je het gespreid betalen.

Alhoewel pakweg 100 euro per jaar een aardig bedrag is, is voetbal zeker geen ‘dure’ sport. Bij de gemiddelde hockeyvereniging, zeker wanneer deze zich in de Randstad bevindt, liggen de bedragen heel wat hoger. En ook individuele sporten, denk bijvoorbeeld aan judo of paardrijden, zijn vaak een stuk duurder.

Naast de contributie zijn ook de kleding en de overige materialen die je nodig hebt om je sport te kunnen beoefenen van belang. Ook hier komt voetbal zeker niet als duurste sport uit de hoek, al kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Voetbalkleding en voetbalschoenen: duur?

Om te kunnen voetballen heb je de juiste kleding en zeker ook de juiste schoenen nodig. Dit is het punt waarop de kosten vaak beginnen op te lopen. In principe hoeft voetbalkleding je niet veel te kosten. Bij veel clubs zijn voetbaltenues tegenwoordig verzorgd door de vereniging of door sponsoren, zodat je de wedstrijdkleding zelf niet hoeft aan te schaffen. Zo nu en dan is er ook voorzien in trainingskleding, maar vaker dien je deze wel zelf te kopen. Ook dit hoeft niet duur te zijn, zeker als je kiest voor ‘neutrale’ outfits. Dit heeft echter bij veel spelers, en zeker bij kinderen niet de voorkeur. Zij willen veel liever de kleding aan van hun favoriete club. En daar hangt over het algemeen een aardig prijskaartje aan.

Toch hoeft bijvoorbeeld een Barcelona trainingspak niet altijd heel erg duur te zijn. Het loont de moeite om verschillende aanbieders en momenten in het jaar te vergelijken. Aan het begin van een nieuw seizoen liggen de prijzen vaak op hun hoogst, terwijl deze aan het einde al aanmerkelijk zijn gezakt. Logisch ook, er verschijnt ieder seizoen een nieuwe kledinglijn en aanbieders willen ‘de oude’ graag verkocht hebben voor de nieuwe lijn arriveert. Ook bieden webwinkels de kleding vaak tegen lagere prijzen aan dan fysieke winkels en de clubs zelf. Een kwestie van goed zoeken en soms een beetje geduld hebben.