Wist jij dat je door bepaalde materialen te verchromen, je deze materialen geweldig tegen roestvorming kunt beschermen? Wanneer jij ervoor kiest om iets te laten verchromen, is het materiaal of object ook een stuk beter beschermd tegen mogelijke krassen. Chroom is glimmend en zorgt voor een mooie kleur, dus je zou er ook het uiterlijk van je object mee kunnen verbeteren. Zoals je al kunt lezen is het verchromen van materiaal of bepaalde objecten interessant om meerdere redenen. In deze blog lees je alles over verchromen.

Wat is verchromen precies?

Het verchromen van voorwerpen of bepaald materiaal is simpel uit te leggen. Wanneer je ervoor kiest om iets te laten verchromen, wordt er door middel van galvanisatie een dunne laag chroom op het onderliggende materiaal naar keuze aangebracht. Galvaniseren wordt ook wel electroplating genoemd. Dit komt doordat je bij het verchromen gebruikmaakt van een elektrolyt en elektriciteit om het voorwerp of materiaal met chroom te kunnen bedekken. Naast het verchromen, kan je ook kiezen voor het vernikkelen van materialen.

Chemisch vernikkelen houdt in dat een metaal tegen roest en corrosie wordt beschermd. Je maakt bij deze variant geen laagje chroom op het materiaal, maar je kiest voor een laagje nikkel. Vernikkelen wordt vaak bij staal ingezet. Vooral bepaalde machineonderdelen hebben soms baat bij chemisch vernikkelen.

Hoe zit het proces van chemisch vernikkelen in elkaar?

Het chemisch vernikkelen proces bestaat uit stroomloos vernikkelen. Doordat je dit stroomloos doet, gaat het om een chemisch proces wat ervoor zorgt dat er een deklaag van nikkel en fosfor over een ander materiaal wordt gegoten. Dit chemische proces wordt vaak gebruikt om machineonderdelen mee te beschermen tegen roestvorming. Doordat je met chemisch vernikkelen erg nauwkeurig kunt zijn, zitten daar veel voordelen aan. Zo kan je een nikkel laag aanbrengen waarmee je microbereik kunt faciliteren.

Voordat je een materiaal chemisch kunt vernikkelen is het belangrijk dat je het materiaal stevig slijpt en polijst. Je maakt bij chemisch vernikkelen, anders dan bij verchromen, geen gebruik van een externe stroombron. Je laat het chemische proces zijn werk doen. Wanneer je klaar bent, heeft het materiaal een prachtig dunne beschermlaag met nikkel en fosfor over zich heen.

Hoe ziet het proces voor verchromen eruit?

Verchromen gebeurt in tegenstelling tot vernikkelen wel elektrisch. Wanneer je een materiaal of object wil laten verchromen, is het belangrijk dat de ondergrond van het materiaal of object eerst lak- verf- en vetvrij wordt gemaakt. Wanneer dit is gelukt kan je het beginnen te ontchromen. Hierna komt het slijpen van het materiaal aan bod. Wanneer je alles netjes geslepen hebt, kan het materiaal of object in hoogglans geslepen worden. Wanneer dit een succes is gebleken kan het verchromen beginnen. Verchroomde materialen en objecten zijn goed beschermd tegen roest en corrosie. Corrosie is niets anders dan de aantasting van het materiaal of object.
Wist je dat je onderdelen van meubels, beeldjes en allerlei andere huis accessoires kunt laten verchromen? Wanneer je chromen producten in je huis hebt staan, geeft dit een stoer en industrieel effect.