Of je nu pas sinds kort of al langere tijd wijn drinkt, het is altijd leuk om wat meer over deze drank te weten te komen. Je kunt online informatie over wijn zoeken, maar er zijn nog tal van andere manieren om je wijnkennis uit te breiden. Weet je niet waar jij je ‘ontdekkingstocht’ moet beginnen? Hieronder vind je 6 manieren om meer over wijn te leren.

1) Volg wijnkenners op sociale media

De gemiddelde Nederlander is tegenwoordig actief op sociale media. Heb je een account op Facebook, Instagram of TikTok? Maak hier dan gebruik van om meer te leren over wijn. Op deze platformen vind je namelijk genoeg ‘wijnkenners’. Zij delen hun eigen ervaringen over wijn en geven tips en tricks. Door meerdere van dit soort mensen te volgen leer je langzaam maar zeker steeds meer over wijn.

2) Lees boeken over wijn

Ben je niet zo van de sociale media? Geen probleem, want er zijn nog genoeg andere manieren om meer over wijn te leren. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar boeken over wijn. Je verwacht het misschien niet, maar er zijn ontzettend veel boeken over dit onderwerp te vinden. Doordat ieder boek anders is, leer je telkens weer iets nieuws over wijn. Reden genoeg om met je neus de boeken in te duiken als je het ons vraagt.

3) Luister podcasts

Luister je liever dan je leest? Dan houd je waarschijnlijk meer van podcasts dan van boeken. Dat komt goed uit, want er zijn inmiddels ook de nodige podcasts over wijn. Hierin wordt vrijwel alles wat een link met wijn heeft besproken. De ene keer delen de makers wat zij de lekkerste Sancerre vinden en de andere keer bespreken ze welke wijn het beste past bij verschillende spijzen. Naar podcasts luisteren is dan ook een goede manier om je wijnkennis uit te breiden.

4) Volg een wijncursus

Als jij je kennis over een specifiek onderwerp uit wil breiden, kun je een cursus volgen. Voor wijn is dit niet anders, want er worden allerlei uiteenlopende wijncursussen aangeboden. Je leert niet alleen meer over wijn, maar je mag je daarnaast vinoloog noemen als je de cursus afrondt.

5) Proef verschillende wijnen

Het is belangrijk om te proeven als je meer over wijn wilt leren. Beperk je niet tot één wijn, maar proef bijvoorbeeld Rioja, Chianti, Nero d'Avola, Valpolicella en Amarone wijn. Op deze manier ga je na verloop van tijd smaken herkennen. Maak eventueel notities van alle wijnen, zodat je weet wat je wel en niet lekker vindt. Hierdoor weet je straks precies wat je wijnsmaak is.

6) Lees de omschrijving door

Tot slot kun je meer over wijn leren door in een wijnwebshop de omschrijving van een specifieke wijn door te lezen. Hierin staat de belangrijkste informatie over de wijn, zoals de herkomst en de spijzen waarmee je het goed kunt combineren. Beperk je niet alleen tot de omschrijving, maar werp ook een blik op de specificaties. Hierin wordt de belangrijkste informatie over de wijn op een overzichtelijke manier samengevat.