Wanneer je met een brommer op de openbare weg in Nederland wilt rijden, moet je zorgen dat je deze brommer van een verzekering voorziet. Voor de meeste mensen is dit geen nieuws. Wat echter wel vaak een verrassing is om te horen, is dat veel mensen na verloop van tijd geen passende verzekering meer hebben voor hun brommer. Daardoor is de kans groot dat ze meer betalen dan nodig is, want wanneer ze schade oplopen, is de kans groot dat dit niet meer vergoed wordt. Genoeg reden dus om een keer te kijken of je polis nog aansluit bij wat je brommer nodig heeft. We leggen je daarom uit waar je op moet letten wanneer je je brommer verzekeren wilt op een passende manier. Zo voorkom je problemen. 

Hoe weet je wat je brommer nodig heeft aan verzekeringen? 

Iedereen die met een gemotoriseerd voertuig de weg op wil in Nederland, moet dit voertuig verzekeren. Een brommer valt hier ook onder en dus moet je een passende polis afsluiten voor je brommer. Je kunt eens kijken of een snorfietsverzekering van Univé iets voor je is. Je zult zien dat deze polis opgedeeld is in drie opties. Hoe kan dit? Dit heeft te maken met de wijze waarop je verzekeraar de verzekeringen heeft ingedeeld. Het leidende idee hierachter is de dagwaarde van je brommer. Het zal duidelijk zijn dat wanneer je een nieuwe brommer gekocht hebt, deze een hogere dagwaarde heeft dan een brommer die al vijf jaar oud is. Kijken we naar de vraag of het uit kan om schade aan je brommer te herstellen, dan kijkt je verzekeraar altijd naar de dagwaarde van je brommer. Is deze nieuw, dan kan schadeherstel vaak wel uit. Is je brommer echter al oud, dan is het meestal voordeliger om een andere brommer te kopen dan om de opgelopen schade helemaal te laten herstellen. Dat is te duur. 

Kies een van deze drie opties binnen de basisverzekering 

Ga je een verzekering voor je brommer afsluiten, dan moet je weten hoe oud deze is. Heb je een nieuwe brommer, of een die maximaal twee jaar oud is, dan kun je gaan voor de allriskverzekering. Met deze polis ben je tegen alle vormen van schade gedekt, ook wanneer je schade oploopt bij een door jou veroorzaakt ongeluk. Heb je een brommer van drie of vier jaar oud? Dan kun je deze beter WA Plus verzekeren. Met dit pakket kun je nog altijd veel schade laten herstellen, bijvoorbeeld schade die je opgelopen hebt als gevolg van brand, diefstal of extreme weersomstandigheden, maar je kunt er geen schade mee claimen die je opgelopen hebt tijdens een door jou veroorzaakt ongeluk. Tot slot heb je nog de WA-basisverzekering. Met deze polis voldoe je voornamelijk aan je wettelijke plicht, want hij is bedoeld voor brommers van vier jaar of ouder. Loop je schade op, dan kun je geen claim indienen, omdat de dagwaarde van je brommer te laag is om schade weer te herstellen. 

Check de verzekering van je brommer ieder jaar weer even 

Een goede brommerverzekering afsluiten, is niet moeilijk. Heb je eenmaal de juiste basisverzekering gevonden, dan is het belangrijk dat je ook nog even naar de aanvullende opties bekijkt. Hiermee kun je nog meer uit je verzekering halen zonder dat je daar veel meer voor hoeft te betalen. Tot slot, en dat is misschien nog wel het belangrijkste, raden we je aan om ieder jaar even te kijken of je nog een passende verzekering hebt. Wordt je brommer namelijk ouder, dan kun je beter overstappen naar een andere, betere polis.