Het kan je niet ontgaan zijn, sinds een paar dagen zijn alle nieuwe premies voor alle zorgverzekeringen weer bekendgemaakt. Het is nu dus de tijd om je te gaan verdiepen in je eigen zorgverzekering en te bepalen of je voor het jaar 2020 wilt gaan wisselen van verzekering. Maar waar let je op? Hoe vind je de zorgverzekering die bij jou past? Je kunt online vergelijken en dan een keuze maken. Het is dan wel van belang dat je van te voren weet welke criteria voor jou (en je gezin, je gezondheid én je portemonnee) van belang zijn.

Vergelijk zorgverzekeringen online

Het is tegenwoordig natuurlijk ideaal dat er sites zijn waar je in een mum van tijd weet wat je gaat betalen en wat je ervoor terug krijgt. Nog niet eens heel lang geleden moest je naar verzekeringskantoren van verschillende maatschappijen toe om offertes aan te vragen. Die offertes legde je dan thuis naast elkaar en aan de hand daarvan bepaalde je wat voor jou de beste oplossing was. Nu kun je online filteren op “goedkoopste zorgverzekering” en je bent, in feite klaar. Of toch niet? Is de goedkoopste zorgverzekering ook voor jou de beste zorgverzekering?

Door de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken weet je precies wat je krijgt voor je geld. Vergelijk alle zorgverzekeringen gewoon vanuit je luie stoel of en vind de zorgverzekering die écht bij jou past.

Wat verwacht jij voor het komende jaar?

Niemand van ons kan écht in de toekomst kijken, maar sommige dingen kun je nu al wel incalculeren. Heeft je zoon of dochter komend jaar een beugel nodig? Dan kun je maar beter de beste tandartsverzekering regelen. Sta jij vlak voor een operatie waarna je fysiotherapie nodig zult hebben? Neem dan een aanvullend fystiotherapie-pakket. Verwacht jij komend jaar net zo gezond door te komen als afgelopen jaar? Dan kan je eigen risico wellicht omhoog, waardoor je minder premie per maand gaat betalen.

Let goed op wat je kiest

De meeste mensen zijn een beetje huiverig om over te stappen van de ene zorgverzekering naar de andere. En dat is best logisch, zeker wanneer je al jaren tevreden bent. Maar is dat een reden om misschien wel veel te veel te (blijven) betalen? Factoren waar je rekening mee dient te houden zijn de volgende: gezinssamenstelling, aanwezige ziektes/ongemakken, bereikbaarheid van aangeboden zorg en natuurlijk de financiën. 

  • Gezinssamenstelling

Is je zoon of dochter 18 geworden? Dan zal hij of zij een eigen zorgverzekering moeten regelen. Dat kan betekenen dat jouw verzekering goedkoper kan, bijvoorbeeld omdat je zelf geen beugel nodig hebt.

Verwacht je een kindje in 2020? Dan zul je dit kindje op de polis moeten laten bijschrijven. Het is dan nu ook het moment om eens kritisch te kijken naar vergoedingen voor zorg voor (pasgeboren) kinderen.

  • Aanwezige ziektes en ongemakken

Ben je chronisch ziek of heb je een aandoening die veel zorg vereist? Dan kan het zijn dat je bij het overstappen naar een andere zorgverzekering geweigerd wordt voor een aanvullend pakket.

  • Bereikbaarheid beschikbare zorg

Wanneer je zorg nodig hebt, maar je alleen gebruik mag maken van een ziekenhuis/kliniek/praktijk die ver bij jou uit de buurt is, dan kan het slim zijn om een offerte op te vragen bij een zorgverzekeringsmaatschappij die vrije zorgkeuze aanbiedt. Het kan ook verstandig zijn om de verschillende ziekenhuizen/klinieken in de omgeving te benaderen om de informeren met welke maatschappijen zij afspraken hebben gemaakt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

  • Financiën

Is de goedkoopste zorgverzekering ook de beste zorgverzekering voor jou en je gezin? Kijk hier objectief naar (wat zou je een ander adviseren). Wil je je eigen risico verhogen of juist al in termijnen gaan betalen? Ook hier kun je online prima informatie over vinden.