Als jij mag kiezen, kijk je dan liever naar een speech of naar een interview van 45 minuten? Een Keynote speech is een vast onderdeel bij heel veel congressen. Een aansprekende specialist die ruim de tijd krijgt om zijn of haar verhaal aan de zaal te vertellen. Dat is een begrijpelijke keuze maar in de praktijk leidt dit vaak tot twee problemen. Wil jij een spreker inhuren voor jouw volgende zakelijke bijeenkomst? In dit artikel geven we jou een aantal redenen waarom je deze spreker of specialist het beste een interview kunt laten doen in plaats van een Keynote.

Beter de aandacht vasthouden met jouw event

Op de eerste plaats is de mens nu eenmaal fysiek en mentaal niet in staat om langer dan een minuut of achttien naar een verhaal te luisteren. En een spreker moet wel heel goed zijn, wil het hem oof haar lukken om zo lang, laat staan langer, de aandacht vast te houden. Ik moet zeggen dat ik dat soort sprekers maar zeer zelden tegen kom.

Een Keynote is moeilijk te voorspellen

Ten tweede pakt een Keynote speech in de praktijk vaak anders uit dan dat hij bedoeld is. Hoe goed de spreker ook gebrieft is, eenmaal op het podium kiest de gemiddelde spreker er vaak toch voor om maar het verhaal te vertellen wat hij zelf leuk vindt om te vertellen, dan om precies te doen wat de opdrachtgever hem gevraagd heeft.

Doe een interview!

Een goed alternatief voor de keynote speech is dan ook een interview door de dagvoorzitter en de zaal met jouw Keynote spreker. Denk hierbij aan het televisie programma college tour. Op de eerste plaats is zo’n interview veel aantrekkelijker om naar te kijken, zeker als de zaal zelf ook vragen mag stellen. Mensen zijn dan veel meer betrokken erbij, maar zijn ook mede verantwoordelijk voor het succes.

Maar op de tweede plaats geeft een interview je veel meer grip op de inhoud. Door dat interview goed voor te bereiden samen met de dagvoorzitter, kun je precies die vragen stellen waarop jouw Keynote spreker antwoorden moet gaan geven die aansluiten bij datgene waar je wil dat hij over spreekt.

Meer grip op de inhoud

Kortom veel meer grip op de inhoud. De volgende keer dat je dus een Keynote spreker uitnodigt, overweeg dan een interview in plaats van een speech. Voor een geslaagd evenement zijn natuurlijk meerdere factoren van belang naast de spreker, zoals de juiste evenementenlocatie, timing en marketing van je event.