Ben je een eigen bedrijf van start gegaan, of heb je plannen om dit binnenkort te gaan doen? Dan kom je al snel allerlei financiële vraagstukken tegen. Het is belangrijk om hier serieus mee om te gaan, en altijd een paar stappen vooruit te denken. Zo zorg je dat je bedrijf de grootste kans heeft om financieel gezond te worden en te blijven.

Een goede start is heel belangrijk

Is jouw bedrijf nog niet gestart, of staat het nog in de kinderschoenen? Dan is dit een goed moment om uitgebreid stil te staan bij de financiën. Voor veel ondernemers is dit niet hun favoriete onderdeel, zij willen gewoon aan de slag en niet alleen maar in de weer zijn met cijfertjes. Toch is het meer dan af te raden om je in een onderneming te storten zonder de financiën goed op een rijtje te hebben. In 2018 gingen er nog 3144 bedrijven failliet, dat zijn er bijna negen per dag, en de verwachting is dat dit aantal de komende tijd weer zal stijgen. Jij wilt natuurlijk niet bij deze cijfers zitten! En al lopen veel startende ondernemers al binnen vijf jaar tegen hun faillissement aan, het is zeker niet zo dat het opstarten van een bedrijf vragen om problemen is. Zolang je het maar goed aanpakt, en je tijdig laat adviseren.

Vraag hulp waar nodig

Veel bedrijven in het midden-en-kleinbedrijf kiezen ervoor om als het gaat om administratie en andere financiële zaken een beroep te doen op een accountantskantoor. Een slimme keuze, aangezien je hiermee een hoop kennis en kunde in huis haalt, van professionals die met hun jarenlange ervaringen op dit gebied problemen al zien aankomen lang voor zij ontstaan.

Een accountant kan je helpen bij het opzetten van een deugdelijke administratie, eentje die ook aan de eisen voldoet van de Belastingdienst. Dit is een belangrijk onderdeel van je bedrijf: alleen met een goede administratie heb je zicht op je kosten en inkomsten. Heb je dit niet duidelijk in beeld, dan is de kans groot dat je een stuk meer uit gaat geven dan dat je verdient, en dat is vragen om problemen.

Laat je op dit gebied dus goed adviseren. Ben je een klein bedrijf, en heb je niet of nauwelijks medewerkers in dienst, dan kan het goed zijn om (een deel van) je administratie uit te besteden aan mensen die hier goed in zijn. Heb je wel een eigen administratie-afdeling, dan kan een accountant dienen als vraagbaak of extra ondersteuning op momenten waarop het er echt om gaat. Laat hen bijvoorbeeld de jaarrekening maken, zodat je zeker weet dat alle cijfers objectief bekeken zijn en je een goed kloppend geheel hebt.