Myopie (bijziendheid) komt steeds vaker voor bij kinderen. Niet alleen wordt het bij steeds jongere kinderen geconstateerd ook wordt de mate van bijziendheid, de hoogte van de min-sterkte, steeds extremer. Dit brengt een verhoogd gezondheidsrisico met zich mee. Bij een hoge mate van Myopie bij kinderen is de kans op ernstige oogproblemen op latere leeftijd behoorlijk hoog. Zo krijgen ze vaker te maken met staar. Maar is de kans op een glaucoom (verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt) en netvliesloslating vele malen groter. Al deze aandoeningen kunnen zorgen voor ernstige slechtziendheid of zelfs blindheid.

Maar hoe komt het nu dat bijziendheid bij kinderen zo toeneemt?

Uiteraard is myopie deels genetisch bepaald. Wanneer de ouders bijziend zijn is de kans dat de kinderen dit ook krijgen zeer aanwezig. Daarnaast is er een etnische factor. Aziatische mensen hebben een veel grotere kans op bijziendheid. Maar myopie is ook iets van deze tijd. Kinderen die weinig buitenspelen en veel op tablets en smartphones zitten zullen sneller bijziendheid ontwikkelen. Is je kind erfelijk belast en gaat zijn bijziendheid met flinke stappen achteruit? Dan is het belangrijk om te kijken of je die achteruitgang kan vertragen. Dat kan door wat ze myopie management noemen.

Speciale contactlenzen

Hiervoor zijn onder andere speciale contactlenzen ontwikkeld. Hierbij zijn er twee opties: de zachte daglens en de iets hardere nachtlens. De nachtlens draag je iedere nacht. Deze lens heeft een speciale vorm waardoor hij het hoornvlies iedere nacht subtiel iets platter maakt. Dit heeft mogelijk een remmende werking op de toename van bijziendheid. Je oog wordt dus ’s nachts gecorrigeerd waardoor je overdag normaal kunt zien. De zachte daglens is geen normale lens. Het is een contactlens die is opgebouwd uit verschillende ringen. De buitenzijde corrigeren het oog minder terwijl het midden de juiste scherpte heeft. Hierdoor wordt de verergering van bijziendheid geremd terwijl je een goed scherp zicht hebt. Uiteraard moet je kind wel toe zijn aan het dragen van contactlenzen. Het heeft veel voordelen. Maar je moet er ook wel een grote mate van verantwoordelijkheid voor hebben. De kans op infecties is natuurlijk groter dus goede hygiëne is een must. Heb jij een kind met een hoge min-sterkte en denk je dat myopie management kan helpen vraag er dan naar bij je opticien of oogarts. Hij of zij kan je zeker verder helpen.