We kennen allemaal het leasen van een auto, maar tegenwoordig kan je nog veel meer leasen. Banken, wasmachines en boxprings worden steeds vaker aangeboden als producten die geleased kunnen worden. Misschien een handige manier om iets aan te schaffen, waarvoor je waarschijnlijk niet de middelen hebt om dat op de gebruikelijke manier te doen. Toch zijn er wel wat punten te overwegen bij deze manier van producten kopen.

Wat is leasen eigenlijk?

Bij leasen schaf je een product aan, maar in plaats van meteen de aanschafwaarde te betalen, betaal je elke maand een vast bedrag voor een bepaalde looptijd. Aan het einde van de looptijd is het in principe de bedoeling dat het product terug gaat naar het bedrijf die het geleverd heeft. Soms krijg je de optie om aan het einde van de looptijd het product over te nemen voor een bepaald bedrag.

De voordelen van leasen

Leasen kan handig uitkomen. Je hoeft namelijk niet in één keer het aanschafbedrag af te rekenen. Je betaalt elke maand een vast bedrag, dus daar hoef je geen zorgen over te maken. Ook als er onderhoud of reparatie nodig is, wordt daarvoor gezorgd, want dit is inbegrepen in het maandbedrag. Je hoeft dus alleen maar het vaste bedrag te betalen en dan heb je verder geen zorgen over het product.

De nadelen van leasen

Toch zijn er ook minder positieve kanten aan het leasen meubels of apparatuur. De optelsom van de maandelijkse kosten overstijgt de aanschafwaarde van het product. Je betaalt namelijk wel rente voor het feit dat je het bedrag niet in één keer kunt betalen. Het bedrag wat je uiteindelijk betaalt kan oplopen tot zelfs twee tot drie keer de oorspronkelijke prijs van het product. Afhankelijk van het product dat je leaset en de waarde ervan kan de lease BKR-geregistreerd worden. Dit kan gevolgen hebben voor eventuele hypotheek aanvragen of aanvragen voor andere type leningen. Hierdoor zal er minder geleend kunnen worden. Dit wordt vaak vergeten bij het aangaan van een lease-contract. Het kan dus op de lange termijn gevolgen hebben voor jouw krediet-registratie. Is het dus verstandig om een lease-contract aan te gaan? Als je het je niet kan veroorloven om het product meteen te kopen, maar je hebt het wel nodig, dan kan leasen de uitkomst zijn. Houd er dan wel rekening mee dat het invloed kan hebben op toekomstige leningen en dat het uiteindelijk meer kost dan het product waard is.