Dat het slecht gaat met de bijenpopulatie is een feit. De bijensterfte neemt snel toe en hele bijenvolken sterven uit. Maar waarom is dit nu zo een ramp? Omdat dit kleine ijverige beestje zorgt voor een groot deel van onze voedselvoorziening. Dit doen zij door het natuurlijk bestuiven van gewassen waardoor wij voorzien zijn van gezond fruit en groenten. Wist je bijvoorbeeld dat honingbijen 75 van de 100 plantensoorten bestuiven waarmee 90 procent van de wereldbevolking gevoed wordt? Je kunt je dus wel voorstellen wat er gebeurd als de bij er niet meer is. Veel groente- en fruitsoorten zullen verdwijnen en de prijs voor gezond voedsel zal enorm stijgen. Niet alleen omdat ze schaars worden maar ook doordat een aantal fruitbomen dan via de mens bestuift moet worden. Dit is een enorme kostenpost. Volgens onderzoekers kan dit oplopen tot 500 miljard euro wereldwijd per jaar.
Waarom sterft de bij uit?
Maar hoe komt het nu dat de bijensterfte in zo een rap tempo toeneemt en we de noodklok moeten luiden? Dat heeft onder andere te maken met het gebruik van pesticiden in de land- en tuinbouw maar ook in onze eigen tuinen. Hierdoor worden bijenvolken letterlijk vergiftigd. Maar ook doordat het leefgebied van de bijen ontzettend gekrompen is. Landbouwgrond wordt anders benut en wilde bloemenvelden verdwijnen. In onze tuinen vervangen we onze weelderige groene beplanting voor stenen en grind. Hierdoor is er minder voedsel voor de bij en verhongerd hij.
We kunnen de bijen helpen
Er zijn gelukkig veel mooie initiatieven om de bij te helpen. Zo heb je bijvoorbeeld de Honey Highway. Dit initiatief zorgt er voor dat de bermen langs spoorwegen, snelwegen en dijken worden ingezaaid met meerjarige streekeigen bloemzaden. Deze worden speciaal afgestemd op de grondsoort en de omstandigheden. Door dit goed te onderhouden ontstaat er een natuurlijk evenwicht en bloeien er gedurende lange periodes bloemen. Hierdoor heeft de bij voldoende voedsel waardoor overwinteren mogelijk is. Maar er zijn ook verschillende scholen en bedrijven die een stuk grond bezaaien met diverse bloemen om zo de bij te helpen. Dit kun je natuurlijk ook heel goed zelf doen. Zelfs in de potten in je tuin of op je balkon. Zorg voor een diversiteit aan bloemen (bijvoorbeeld lavendel, korenbloem en margriet) waardoor er lang voedsel is. En plaats bijenhotels waar bijen en insecten zich kunnen nestelen en overwinteren. Met andere woorden wees gastvrij voor de bij.