Jouw woning is kostbaar. Dit geldt niet alleen voor het huis zelf, maar ook de spullen in je huis kunnen, zowel emotioneel als financieel, veel waard zijn. Hoe kan je dan zorgen dat ze zo goed mogelijk beschermd zijn tegen schade? Het is belangrijk om je tegen schade van je kostbare goederen te verzekeren, zo ook je woning en je inboedel. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je kan aanschaffen, wat ook kan afhangen van het wonen in een huurhuis of in het bezit zijn van een koopwoning.

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt de schade die veroorzaakt is aan je woonhuis. Deze schade kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld brand, maar ook door extreme weersomstandigheden. Daarnaast heb je altijd het risico dat er iemand je huis binnendringt en kostbare spullen meeneemt. De verzekering geldt voor alle onderdelen van het huis, zelfs de ramen kunnen meeverzekerd worden. Deze verzekering geldt overigens alleen voor een koopwoning. Mocht je in een huurwoning wonen, dan moet de verhuurder zorgen voor het verzekeren en onderhouden van de woning en bijbehorend onroerend goed. Indien je een appartement gekocht hebt, dan zorgt de VVE voor het gebouw. Je hoeft dan niet zelf voor een opstalverzekering te zorgen.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering sluit je af om je privé roerende goederen in huis te verzekeren. Mocht er iets met deze spullen gebeuren, dan kan de verzekering deze spullen vergoeden, zodat jij deze opnieuw kan aanschaffen. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel handig.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het kan ook voorkomen dat jij of je gezinsleden schade veroorzaken aan spullen van een ander. Jij bent dan aansprakelijk voor deze kosten. Ook hiervoor kan je je verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering. Door hiervoor premie te betalen, hoef je niet zelf voor de kosten op te draaien die ontstaan is door toedoen van jou of een ander lid van het gezin.

Lees de kleine lettertjes!

Het is belangrijk om goed de polisvoorwaarden door te nemen als je zo een verzekering afsluit. Niet alles is altijd automatisch meeverzekerd en vaak zijn er extra voorwaarden verbonden aan een verzekering. Ook komt het voor dat in sommige situaties een verzekeraar zich kan en mag onthouden van het dekken van de schade. Dit geldt bijvoorbeeld voor extreme situaties zoals een aardbeving. Wees je dus bewust van de voorwaarden en de uitzonderingen bij het afsluiten van een polis en laat je eventueel adviseren door een verzekeringsadviseur.