Overal waar mensen samenkomen kunnen dingen misgaan. Hoe groter de groep mensen, des te groter ook de kans dat één van hen te maken krijgt met een medisch noodgeval. Maar ook zaken als brand of een andere gevaarlijke situatie kunnen altijd voorkomen. Gelukkig doen we er in Nederland veel aan om de gevolgen van een dergelijke situatie zo goed mogelijk op te vangen. Zo moeten er binnen ieder bedrijf voldoende mensen zijn die op de hoogte zijn van wat er precies moet gebeuren, en zo de veiligheid van hun collega’s verhogen.

Zou je in paniek raken?

Je wilt er liever niet te veel over nadenken, maar de kans is groot dat je ooit in je leven met een noodgeval te maken zal krijgen. Misschien zelfs wel vaker dan eens. Hoe zou jij in dat geval handelen?

Veel mensen verwachten van zichzelf dat zij het hoofd koel zullen houden. Dat ze de held zullen zijn, die niet alleen zichzelf, maar ook al hun collega’s weten te redden. De realiteit is echter anders. Ja, er zijn mensen die als vanzelf het juiste doen, en op die manier erger weten te voorkomen. Maar er zijn net zoveel mensen die compleet verstijven en plotseling geen idee meer hebben van wat zij het beste kunnen doen. Of die compleet in paniek raken, en de situatie op die manier alleen maar erger maken.

 

In welke groep jij valt, dat valt vooraf lastig in te schatten. Er zijn situatie bekend waarin mensen die normaal de stress zelve zijn tijdens een noodgeval opeens heel kalm en georganiseerd werden. Maar er zijn minstens zoveel gevallen waarin juist de normaal gesproken kalme leiders compleet in paniek raakten of verstijfden.

Je hebt er invloed op

Al valt het lastig te voorspellen hoe jij zou reageren in een noodsituatie, heb je er wel zelf invloed op. Door bepaalde situaties al eens mee te hebben gemaakt en te weten wat je moet doen, kun je je hersenen trainen door wanneer het echt mis gaat het juiste te doen. Als een reflex. De enige manier om dit te realiseren is door regelmatig te oefenen. En dat is precies wat binnen een BHV cursus gebeurt.

Een BHV-cursus traint mensen om in geval van nood de veiligheid van hun collega’s zo goed mogelijk te waarborgen. Dat kan gaan om een medische noodsituatie, maar ook bijvoorbeeld bij brand. Door deze situaties regelmatig te simuleren zijn mensen met een BHV Nijmegen diploma goed op de hoogte van de juiste procedures, maar ook in staat deze zonder te haperen of in paniek te raken uit te voeren. Precies wat je nodig hebt in een noodgeval!