Hoe vaak reken jij nog met ‘echt’ geld af? De kans is groot dat je nog nauwelijks contant geld op zak hebt, en het overgrote deel van je aankopen met je bankpas of creditcard doet. Heel gemakkelijk en veilig, maar een bijkomstigheid is wel dat geld steeds minder tastbaar wordt. Het is een bedrag dat op een rekening staat, eentje die we grotendeels via onze smartphone bedienen tegenwoordig, en veel minder een stapel biljetten en munten die je echt in je handen hebt. Er zijn zelfs valuta die helemaal geen biljetten of munten hebben, en uitsluitend online bestaan.

Hoe vaak gebruik jij nog contant geld?

Hoe veel contant geld heb jij op dit moment in je portemonnee zitten? En hoe vaak gebruik je het nog? Voor het grootste deel van de Nederlanders geldt dat ze steeds minder cash geld bij zich dragen, en bijna al hun aankopen met een bankpas of creditcard doen. Het meeste contante geld is er voor kleine aankopen op plekken waar geen pinautomaat staat, of voor noodgevallen. Als er eens een storing is, kun je dan toch nog iets kopen. Maar verder? Voor jongeren van nu valt het bijna niet voor te stellen dat men vroeger bij de bank in de rij stond voor de balie, om daar geld van de rekening op te nemen om in winkels mee te betalen. Er was echter nauwelijks een andere optie, toen er nog geen pinautomaten bestonden.

Het overstappen van fysieke munten naar een betalingsverkeer dat zich vooral achter de schermen afspeelt, is dat het voor veel mensen moeilijker is om zich aan hun budget te houden. Bij contant geld, is duidelijk dat op ook echt op is. Van je bankrekening kun je gewoon blijven betalen, zelfs als je budget voor deze week eigenlijk al op is, en zelfs als het geld op je rekening eigenlijk ook op is: dan sta je maar even rood. Met creditcards gaat dit zelfs nog verder, en kun je alles op krediet aanschaffen. Handig, maar we raken wel steeds meer vervreemd van de waarde van geld.

Geld zonder munten of briefjes

Waar je ‘normaal’ geld nog op kunt nemen van je rekening en in je portemonnee kunt stoppen, is dat met crypto geld niet het geval. Dit staat op een digitale rekening, in je wallet, en kan alleen daar worden gebruikt. Geld ervan opnemen en fysiek bij je dragen? Dat is niet het idee, met crypto geld zoals de Gulden (jawel, hij is terug!) kun je in winkels niet betalen. Het gebruiken om vrienden te betalen als zij iets hebben voorgeschoten zit er ook niet in, hebben zij geen wallet van deze munt dan kunnen ze er weinig mee. Crypto geld is met name bedoeld om online in te handelen en daar ook steeds vaker, maar wel op heel specifieke plekken, betalingen mee te doen.