In deze gekke quarantainetijden ontwikkelen we allemaal nieuwe hobby’s. Een van mijn favoriete nieuwe hobby’s is niet zo goed voor m’n portemonnee, maar wel voor m’n gemoedsrust en zelfvertrouwen: schoenen kopen! Ik ben inmiddels best belezen geraakt op de allerlaatste schoenentrends, en ik wil dan ook een merk met jullie delen: Veja.

De geschiedenis

In Frankrijk opgericht in 2003 door Sébastien Kopp en François-Ghislain Morillion, Veja werd al snel een schoenenmerk om in de gaten te houden. Hun schoenen worden geproduceerd in Brazilië, en in 2005 werd het merk echt gelanceerd, in de Palais de Tokyo in Parijs. Al snel begonnen ze samen te werken met ontwerpers als Agnes b, en introduceerden ze het gebruik van ecologisch getint leer in hun schoenen. In 2008 lanceren ze een kinderlijn en openen ze een studio in Londen. Door de jaren heen hebben ze samengewerkt met allerlei andere merken en ontwerpers, en zijn ze ontzettend betrokken geweest bij goede doelen als het stoppen van het uitsterven van wilde dieren. Hun schoenen worden gedragen door mensen over de hele wereld, van de straten van New York tot het koningshuis in Engeland (Megan Markle, 2018, zoek maar op!)

Het nu

Maar wat is er nu zo speciaal aan Veja? Ja, er is zowel Veja heren, Veja dames en Veja kids, en dat is al fantastisch, maar wat ik zo gaaf vindt aan Veja is de gedurfdheid om simpel te blijven. Hun schoenen zijn strak, makkelijk te herkennen, goed gemarket en minimalistisch. Ze hebben een formule gevonden die werkt voor hen en hun markt, en daar blijven ze bij. Ook maken ze gebruik van duurzame en ecologische materialen om hun schoenen te maken. Ze kopen hun katoen voor het dubbele van wat ze er eigenlijk voor zouden hoeven betalen, om de katoenboeren een beter leven te geven. Ook gebruiken ze gerecyclede plastic flessen voor de schoenzolen. Hoe cool is dat? Het kost 3 plastic flessen om een paar schoenen te maken. Duurzaam, ecologisch en goed voor het milieu!

Kortom, Veja is een merk waar ik trouw aan ben en ook aan blijf. Ze hebben een rijke geschiedenis, een echt besef van hun plek in de markt en doen hun best om de aarde een stukje mooier te maken. Ze recyclen materiaal voor hun schoenen, betalen hun leveranciers eerlijk, en gebruiken ecologische materialen die beter zijn voor de gehele planeet. Plus, het zijn ook nog eens gewoon mooie schoenen. Ik zeg dus; lekker shoppen bij Veja!