Een grote misvatting die na vele jaren nog altijd even hardnekkig is als altijd. Het gaat natuurlijk over de manier waarop je naar beleggen moet kijken. De meeste mensen denken hier met een aantal in de uurtjes in de week wanneer het hen uitkomt wel mee weg te komen. Dit zijn juist ook de mensen die hun geld zullen verliezen. Tijd om beleggen eens echt serieus te nemen.

Winst komt niet uit de lucht vallen

Door de berichtgeving over de beurs kan nog weleens een scheef beeld ontstaan. Vaak wordt bijvoorbeeld een goede start van een nieuwkomer gemeld. Hoe het daarna verder gaat blijft echter vaak buiten de nieuwsblokken. Uit onderzoek blijft dat meer dan de helft van de beursgenoteerde bedrijven op een stabiele koers blijven die zo’n 70% lager ligt dan hun absolute piek. Dat betekent dus dat je wel heel veel geluk moet hebben dat je precies op die piek aan het handelen bent als je alles slechts uit de losse pols doet. Dit is onmogelijk.

Hoe meer informatie hoe beter

Eigenlijk kan je beleggen net zo zien als topsport. Veel trainen en veel kennis opdoen kan je een voorsprong geven op de concurrentie. Er zijn allerlei mensen wel professioneel aan het handelen op dezelfde beurs waarop jij actief bent. Omdat zij het veel serieuzer nemen, weten zijn wel wat er speelt bij de beursgenoteerde bedrijven. Daar kunnen zij dus op handelen. Jij bent daarentegen slechts aan het handelen op basis van reactie. Daar kan je dan dus maar heel zelden een goede slag mee slaan. Meer kennis zal je dus in grote mate gaan helpen.

Een hobby moet ontspannen

Bedenk je nog één ander ding. Een hobby moet ook gewoon een ontspannende activiteit zijn. Je moet er niet te veel bij nadenken en je moet gewoon lekker doen waar je zin in hebt. Wanneer je echter gaat handelen met geld om meer uit je vermogen te halen, dan zal dat zelden echt ontspannend zijn. Je moet hier heel serieus in zijn om te voorkomen dat je verliezen lijdt. Zelfs wanneer het geld is waarvan je zegt dat je het wel kunt missen. Waarom zou je dit met je geld doen? Andere dingen zijn dan leuker.