Heb je er wel eens over nagedacht hoe de ideale fiets voor in de stad er uit zou moeten zien? Welke features zouden zeker niet mogen ontbreken, en welke zou je net zo goed weg kunnen laten? En waar zou je deze stadsfiets dan allemaal voor willen gebruiken? Zou hij elektrisch moeten zijn, of niet?

De ideale stadsfiets: zeg het maar!

De ideale stadsfiets ontwikkelen, dat is nog niet zo eenvoudig. De ene stad is de andere niet, net als de ene gebruiker de andere niet is. Het is dus zoeken naar een compromis, een fiets die in de basis geschikt is voor echt iedereen, en voor iedere dag.

Omdat we in Nederland veel bruggetjes en dijken hebben, en het ook nog eens behoorlijk vaak waait (en die wind, die heb je als fietser altijd tegen…), is het wel zo handig om de fiets elektrisch te maken. Zo is hij gegarandeerd opgewassen tegen iedere situatie, en fiets je er onder alle omstandigheden net zo snel en makkelijk mee als jij wilt. Veel elektrische fietsen zijn echter lastig te gebruiken op momenten dat je even geen ondersteuning nodig hebt, ze fietsen dan erg zwaar. De basis van de Muto, van ontwerpers die zich vol op de ontwikkeling van de ideale stadsfiets hebbe gestort, is juist erg licht gehouden, wat resulteerde in een e-bike die ook zonder ondersteuning prima fietst.

De ondersteuning is regelbaar, en van een gemiddeld niveau. Genoeg om moeiteloos bruggetjes en dijken over te komen, en dus perfect voor in iedere stad. De accu gaat lang genoeg mee om moeiteloos door de stad te fietsen, of om mee naar het werk te gaan. Afhankelijk van hoe ver weg dat is, kun je hem daar even opladen, of gewoon op dezelfde accu ook weer thuiskomen.

Hoe gebruik je hem?

Als het gaat om het gebruik van de fiets, werd het lastig voor de ontwerpers. Want waar de ene persoon vooral boodschappen of andere spullen wil vervoeren, gebruikt de ander de fiets vooral om met voor-en-achterop een kind van de ene naar de andere afspraak te crossen. Daar werd iets op bedacht: makkelijk verwisselbare accessoires. Op Muto.bike staan ze allemaal en wat opvalt is dat je ze zo op de fiets kan klikken. Kan het monteren van een kinderzitje of transportkrat normaal een aardige klus zijn die je liever niet dagelijks uitvoert, is dat hier geen probleem. Zo is en blijft deze fiets echt flexibel en geschikt voor iedereen, zelfs als de behoeftes dagelijks wisselen.