Een parasol is een bescherming tegen de zon. Waar een parasol nuttig is bij de zon, werkt een paraplu juist tegen de regen. Beide woorden komen uit het Frans en zijn in het Nederlands overgenomen als leenwoord. Veel mensen hebben tegenwoordig een vorm van bescherming tegen de zon. Een zonnescherm is eigenlijk een soort parasol die je uit kunt rollen. Maar ook veel mensen hebben een gewone parasol. Deze kan je in een standaard zetten en als je dit wil van plek veranderen. Zo kun je op de plek waar je wil, in de schaduw zitten. Tegenwoordig worden ook op veel stranden parasols verhuurd. Op het strand is namelijk normaal gesproken geen schaduw te vinden. Een parasol is hiervoor een goede oplossing. Het is namelijk ook niet heel goed voor je huid om te lang in de volle zon te zitten.

Vierkante parasols, waarom beter dan een ronde?

Een vierkante parasol wordt steeds populairder. Vroeger waren parasols vaak rond of zes- of achthoekig. Dit is op zich handig, maar de schaduw loopt dan ook in een rondje, waardoor je als je eronder zit, vaak alsnog een lichaamsdeel hebt dat in de zon zit. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want dan zal je net zien dat je arm uitsteekt en je verbrand bent. Bij een vierkante parasol is dit niet het geval. De lijnen lopen dan recht en zo bedek je ook een groter deel van je tuin in de schaduw. Dit is een groot voordeel. Daarnaast is een vierkante parasol handiger als je meerdere parasols in je tuin wil zetten. Zo kun ze namelijk precies naast elkaar zetten, zonder dat er kleine open plekken ontstaan. Dit is vooral een groot voordeel voor restaurants met terrassen. Terrassen zijn namelijk vaak groot genoeg om meerdere parasols naast elkaar te kunnen plaatsen.

Het belang van parasols

De laatste tijd wordt er steeds vaker op gewezen door professionals dat te veel zonlicht niet goed zou zijn voor je huid. Je moet je dus sowieso vaak insmeren. Echter, in de schaduw zitten werkt ook voor het beschermen van je huid. Natuurlijk is het niet erg om eens in de zon te gaan zitten, maar te lang en te vaak is niet zo goed voor je huid. Als je dus de hele middag in de tuin wil zonnen, is het goed om af en toe de parasol eens uit te klappen om je huid te kunnen beschermen. Ook kan het soms in de volle zon veel te warm zijn. Een parasol helpt ook tegen deze warmte. In de schaduw is het namelijk vaak een stuk koeler. Als je dan ook nog een lekker koel drankje neemt, heb je de warmte al helemaal bestreden. En met een vierkante parasol heb je een groter gebied dat afgekoeld wordt, doordat de schaduw groter is. Het is dus een goed idee om een vierkante parasol aan te schaffen.