Als je net begint met fitness en bodybuilding, kan het krachthonk nogal intimiderend overkomen. Maar wees niet bang: iedereen bevond zich ooit op dit punt. Kom dus uit je comfort zone en ga lekker aan de slag in de sportschool. Hier lees je alles over fitness voor beginners op MNLK.nl, zodat je gelijk goed van start gaat. Wat zijn de do’s en don’ts als je net begint met krachttraining?

Focus eerst op de techniek

De beste fitness tip voor beginners: maak van techniek je prioriteit! Voordat je zwaar aan de gewichten gaat hangen en bezig gaat met fitness en bodybuilding op MNLK.nl, is het ontzettend belangrijk om de techniek onder de knie te krijgen. Afhankelijk van de oefening kan dit maanden duren. Laat in het begin iemand met je meekijken, bekijk video’s van de juiste uitvoering online of film jezelf. Zo kun je controleren of je de juiste techniek te pakken hebt. Pas als je de uitvoering correct doet, kun je het gewicht verhogen. Doe je dit te snel, dan leidt dit geheid tot blessures. Bovendien train je zo niet wat je wilt trainen.

Gebruik een fitness schema voor beginners

Wil je echt resultaat zien van je krachttraining, dan dien je te zorgen voor consistentie. Train elke week meerdere keren en zorg ervoor dat je elke spiergroep traint. Zo kun je bijvoorbeeld in een week specifiek je schouders, rug, benen en armen trainen. Heb je weinig tijd om te trainen? Train dan twee keer per week je gehele lichaam. Op internet vind je allerlei voorbeelden van fitness schema’s voor beginners. Kies er eentje uit dat bij jouw voorkeuren én agenda past. Kies zeker niet gelijk een schema voor gevorderden; dat is vragen om blessures. Bouw het rustig op, neem echt de tijd. Rome is niet in één dag gebouwd immers, en Arie Boomsma ook niet.

Breng je voeding en slaap op orde

Voor veel beginners lijkt het logisch om gelijk maar een pot eiwitten te bestellen, voordat er ook maar een stap in de sportschool is gezet. Niet heel verstandig. Focus allereerst op je voedingspatroon, slaap en stress. Extra poeder en pillen heeft geen nut als je eet als een kind van 5; daar ga je niet van groeien en het geeft je ook niet voldoende energie voor je workouts.

Vraag hulp

Fitness kan voor beginners ongemakkelijk aanvoelen. Het is een hele nieuwe ervaring en het kan soms nogal intimiderend zijn om je te begeven tussen al die ervaren sportschoolfanaten. Schroom echter niet om deze buffels om hulp te vragen. Ze kunnen je van advies en inspiratie voorzien, en doen dat met liefde. Zo hoef jij niet opnieuw het wiel uit te vinden en weet je zeker dat je op de juiste weg bent.