Ben je onlangs voor jezelf begonnen? Dan krijg je ineens met allerlei zaken te maken waar je mogelijk geen kaas van hebt gegeten. De boekhouding is hier een goed voorbeeld van. Als je hier geen kennis van hebt, weet je mogelijk niet hoe je dit aan moet pakken. Daarom besteed je het misschien uit aan een accountant. Zonde, want je bespaart geld als je zelf jouw boekhouding doet. Om jou enigszins op weg te helpen, zetten we in deze tekst 5 boekhoudtips voor startende ondernemers op een rijtje.

1. Weet wat je bij moet houden

Als zelfstandig ondernemer word je ingehuurd door bedrijven en/of particulieren. Als je jouw werk hebt afgerond, stuur je hen een factuur. Hoe meer opdrachtgevers je hebt, des te meer facturen je verstuurt. Koop je ook spullen in voor jouw werk? Dan ontvang je ook de nodige facturen. Bewaar zowel de inkomende als de uitgaande facturen goed. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van jouw boekhouding.

2. Open een zakelijke rekening

Om het boekhouden makkelijker te maken, doe je er goed aan een zakelijke rekening te openen. Hierdoor houd je zakelijke geld en privégeld van elkaar gescheiden. Dit zorgt voor overzicht. Bovendien kun je binnen een oogsopslag zien welke zakelijke betalingen je de laatste tijd gedaan hebt. Net als de facturen zijn transacties ook een belangrijk onderdeel van jouw boekhouding. Bijkomend voordeel van een zakelijke rekening is dat dit professionaliteit uitstraalt. Klanten storten het geld immers op de rekening van het bedrijf in plaats van op een persoonlijke rekening.

3. Ruim regelmatig tijd in voor de boekhouding
Boekhouden wordt door veel ondernemers gezien als de minst leuke kant van het ondernemerschap. Toch is de administratie van jouw bedrijf ontzettend belangrijk. Daarom raden wij je aan hier regelmatig tijd voor in te ruimen, hoe saai je het ook vindt. Ga bijvoorbeeld iedere week één of twee uurtjes aan de slag met de boekhouding van jouw bedrijf. Hierdoor houd je de administratie up-to-date. Op deze manier voorkom je dat je aan het einde van de maand ineens een (grote) achterstand weg moet werken. In dat geval ben je mogelijk een gehele dag (of langer) zoet met boekhouden.

4. Gebruik een boekhoudprogramma

Wil je zo min mogelijk tijd in de boekhouding steken, maar hier toch zelf mee aan de slag gaan? Schaf dan een boekhoudprogramma aan. Met zo’n programma wordt boekhouden namelijk een fluitje van een cent. De software vertelt je precies wat je moet doen, waardoor de kans op fouten minimaal is. Voor iedere startende ondernemer is er overigens een geschikt boekhoudprogramma te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een boekhoudpakket zzp, maar er is ook een pakket gericht op mkb-bedrijven. Op deze manier betaal je nooit onnodig veel voor een boekhoudprogramma.

5. Leg een digitaal archief aan

Als zelfstandig ondernemer ben je volgens de Nederlandse wet verplicht om jouw administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Sommige gegevens moeten zelfs 10 jaar bewaard worden. Je kunt ervoor kiezen om jouw gehele administratie te printen en in orders te stoppen. Verstuur je veel facturen? Dan kost het printen van jouw volledige administratie je nogal wat tijd. Deze tijd kun je ongetwijfeld wel beter gebruiken. Kies daarom voor een digitaal archief in plaats van een archief op papier. Hierdoor voorkom je dat je straks kasten vol ordners hebt. Sla jouw boekhouding bij voorkeur in de cloud op. Zodoende hoef je niet bang te zijn dat jouw boekhouding verloren gaat als jouw computer sneuvelt.