Ben je net in dienst gegaan bij een nieuwe werkgever, of sta je op het punt om je contract te gaan tekenen, dan ben je misschien ook al een eventuele leaseregeling die dit bedrijf je kan bieden tegengekomen. De regeling kan per bedrijf verschillen, maar in veel gevallen maakt een ‘auto van de zaak’ zoals we de lease auto vaak noemen, onderdeel uit van je beloning. Dat betekent dat de werkgever een (groot) deel van de kosten ervan voor zijn rekening neemt, en jij voordelig in een mooie auto rond kunt rijden. Ook privé, als je dat wilt, al zitten daar natuurlijk wel extra kosten aan verbonden.
Alleen voor het werk?
Een leaseregeling kan per bedrijf erg verschillen, dus verdiep je hier altijd goed in voor je erop ingaat. Voor veel bedrijven geldt dat een lease auto zakelijk mag worden gebruikt, en zo in plaats komt van een andere reiskostenvergoeding. De werkgever betaalt de brandstof en (een deel van) de kosten van de lease, plus vaak ook de verzekeringen, wegenbelasting, eventuele schade en andere extra kosten.
Woon je heel dicht bij je werk, of reis je juist liever met de trein, dan kan het slimmer zijn om de regeling naast je neer te leggen. Ook wanneer je al een fijne auto hebt, of nog bezig bent met het afbetalen ervan, kan het verstandiger zijn om deze aan te houden. Probeer dit zo goed mogelijk door te rekenen, zodat je de voor jou beste keuze kan maken.
Of ook privé?
De meeste werkgevers bieden een leaseregeling aan waarbij de auto ook privé gebruikt mag worden. Niet in alle gevallen wordt dan ook de volledige brandstof vergoed, dit is iets om even goed na te zoeken.
Of je de leaseauto ook privé gaat gebruiken is aan jou. Gebruik je een auto alleen zakelijk, dan betaal je doorgaans geen bijtelling aan de Belastingdienst. Doe je dat wel, dan is deze bijtelling voor je eigen rekening. Wanneer je ervoor kiest om de auto alleen zakelijk te gebruiken, moet je dit uiteraard ook aan kunnen tonen. Een goede rittenregistratie is daarbij van groot belang. Gebruik je de auto zowel zakelijk als privé dan hoef je dit voor de Belastingdienst niet bij te houden. Wel kan het zo zijn dat je werkgever je vraagt dit alsnog te doen, om zo de juiste kosten in rekening te kunnen brengen.
Of je ingaat op een leaseregeling, zeker als het ook om privégebruik gaat, is altijd aan jou. Alhoewel een regeling voor de meeste mensen gunstig uit zal pakken, kunnen er ook redenen zijn om het niet te doen. Door verschillende scenario’s door te rekenen en naast elkaar te leggen kun je de voor jou beste keuze maken.