Een goede nachtrust is zeer belangrijk, en hoe zorg je daar beter voor dan met een goed matras! Wanneer je op zoek bent naar een nieuw matras, dan zul je erachter komen dat een goede keuze maken niet zo makkelijk is. Dit komt omdat er zeer veel verschillende soorten zijn om uit te kiezen. Kun jij wel wat tips gebruiken? Dan is deze blogpost voor jou!

Voor welke maat matras ga ik?

Een eerste vraag die je jezelf moet stellen is: voor welke maat ga ik? Ga ik voor één groot matras óf kies ik liever voor twee aparte matrassen in een tweepersoonsbed? Veel mensen kiezen liever voor een groot matras. Dit omdat ze zo geen last hebben van een vervelende gleuf. Ook ziet dit er voor het oog vaak mooier uit wanneer je je bed moet opmaken. Maar, vaak hebben verschillende mensen, hele andere wensen en behoeften. Zo kan het zijn dat niet iedereen een bepaald matras even fijn vindt. Verder heb je met één groot matras meer last van bewegingen van de ander. Ook dit is een goede reden om voor aparte matrassen te gaan.

Ga voor een extra comfortabel matras

Daarnaast kun je kiezen uit een van de standaard maten zoals een matras 160×200 óf ga je voor een matras dat hiervan afwijkt? Zo kun je voor een extra breed matras gaan, of juist voor een matras dat iets langer is. Deze komen vaak uit op 220 cm. Het is wel belangrijk dat je hier een aangepast bed voor aanschaft.

De verschillende soorten matrassen

Dan is het tijd om voor je type matras te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten matrassen te verkrijgen:

  • Polyetherschuim; deze matrassen zijn vaak het voordeligst.
  • Koudschuim; deze ademen zeer goed en nemen goed vocht op.
  • Traagschuim; deze passen zich goed aan, aan de vorm van je lichaam.
  • Binnenvering; deze hebben een uitstekende ventilatie.
  • Pocketvering; deze hebben vaak aparte zones van ondersteuning.
  • Luchtgeveerde matrassen; deze liggen zeer comfortabel (vergelijkbaar met een waterbed) en zijn aan te passen naar wens.
  • Latex; deze matrassen zijn zeer veerkrachtig en gaan erg lang mee.
  • Talalay latex; deze hebben een nog grotere levensduur en hebben een goede luchtdoorlaatbaarheid.

Het juiste matras kies je door je wensen en behoeften op een rijtje te zetten. Je kunt het beste langs gaan bij een beddenzaak om een expert mee te laten kijken. Deze kijkt naar je slaaphouding, lichaamsgewicht, persoonlijke voorkeur enzovoorts. Zo kom je bij het beste matras voor jou uit. Ook kun je hier goede kussens aanschaffen. Ga bijvoorbeeld voor een speciaal kussen voor zijslapers. Succes!