De laatste jaren zijn ze meervoudig en negatief in het nieuws geweest: de eikenprocessierups. Een nacht rups die kan uitgroeien tot een nachtvlinder. Vrij onschuldig wanneer de eitjes van deze rups uitkomen in het voorjaar. Ze vormen dan gelukkig nog geen gevaar voor de gezondheid. Maar wanneer de rupsen de brandhaartjes krijgen (kleine haartjes die de rups gebruikt ter verdediging tegen verschillende soorten dieren die insecten eten), ontstaan er wél risico’s voor de gezondheid.

Gezondheidsrisico’s

Je kan namelijk al problemen en nare lichamelijke reacties ondervinden van de eikenprocessierups, zonder dat je in direct contact bent gekomen met het beest. De brandharen kunnen zich namelijk verspreiden via de wind. De met weerhaak bedekte haartjes, zijn ook nog eens bedekt met een antigene stof en hechten zich makkelijk aan de huid. Dit kan helaas bij veel mensen een reactie opwekken die lijkt op een allergische reactie. Denk hierbij aan rode ogen, een jeukende huid en zeer onprettige zwellingen. Dit is nog redelijk onschuldig, jammer genoeg wel heel onprettig. Helaas kunnen er ook reacties op de brandhaartjes van de rups voorkomen die erger zijn dan een jeukende huid. Sommige mensen ervaren zo’n heftige reactie op de brandhaartjes, dat ze zelfs in een shock kunnen raken. Ook komt het voor dat mensen blind worden door de vervelende haartjes van de rups!

Een plaag in eikenbomen rijke omgevingen

De rups leeft in een omgeving waar veel eikenbomen groeien. Je kan spreken van een plaag als je bij een of meerdere bomen trossen van de processierups kan vinden. In dit geval is eikenprocessierups bestrijding nodig. Ook kan je door vroegtijdige bestrijding een eventuele plaag voorkomen. Deze bestrijding kan je beter overlaten aan professionals. Je loopt natuurlijk een ontzettend groot én onnodig risico om in aanraking te komen met de vervelende brandhaartjes als je probeert zelf de rups te bestrijden, met alle vervelende gevolgen van dien. Gelukkig weet www.bestrijdingsdienst.nl en de Van der Velde bestrijders precies hoe de bestrijding van de eikenprocessierups aangepakt moet worden. Zij zijn onder andere actief in Haarlem, Amsterdam, Utrecht, IJmuiden en Almere.

De bestrijding

Allereerst zal er een afspraak gemaakt worden om ter plaatse de ernst van de plaag te bepalen. Op basis hiervan zal een nauwkeurige indicatie van de kosten gemaakt worden. Ook fijn: er zullen nooit voorrijkosten worden berekend! Bij de bestrijding van de rups wordt een natuurlijk middel gebruikt. Er wordt namelijk gewerkt met specialistische stofzuigers die microfilters bevatten. Met behulp van deze stofzuigers worden niet alleen de rupsen, maar ook de nesten verwijderd uit de boom. Hierna wordt er gebruikt gemaakt van een bacterie, waar de rupsen niet tegen kunnen. Deze bacterie wordt verneveld over de boom en zorgt ervoor dat eventueel overgebleven rupsen worden gedood. Zo kan je met een gerust hart weer naar buiten.