Een fiets kopen lijkt de normaalste zaak van de wereld, toch? Of je nu een mooie nieuwe uitzoekt bij de plaatselijke fietsenwinkel of juist kiest voor een tweedehandsje, we zijn allemaal gewend om eens in de zoveel jaar een nieuwe uit te zoeken en kopen. Toch begint er op dit gebied langzaam een verandering op te treden. Steeds vaker worden nieuwe fietsen niet gekocht, maar geleased. Wanneer is dit een goede keuze, en wanneer kun je er toch maar gewoon beter eentje kopen?

Leasen: vaak via de werkgever

De meeste leaseregelingen voor fietsen verlopen via de werkgever. Net als bij een auto, kan deze je een fiets van de zaak aanbieden. Deze fiets wordt in de meeste gevallen niet jouw eigendom, er wordt meestal gebruik gemaakt van een leaseregeling. Deze is redelijk vergelijkbaar met die van auto’s. Je kiest via een leasemaatschappij een mooie, nieuwe fiets uit. Een percentage van de aanschafwaarde, bij fietsen gaat het om 7%, wordt bij je inkomen opgeteld. Op deze manier wordt de bijtelling berekend en ingehouden van je salaris, je betaalt over je gehele salaris, inclusief het deel van je fiets dat hierbij opgeteld is, tenslotte belasting. In het geval van een fiets gaat het hier om slechts een paar euro per maand, een bedrag dat je nauwelijks merkt op je loonstrook. Zelfs als je een hele dure smaak hebt, en een duur model uitkiest, zal het je moeite kosten om op een bijtelling van meer dan tien euro per maand uit te komen.

Het voordeel moge duidelijk zijn: je rijdt een hartstikke dure fiets voor een heel klein bedrag per maand. Dat is vooral een groot voordeel als je je oog hebt laten vallen op een dure fiets. Een zakelijke fietslease is om die reden erg populair; een e-bike heeft tenslotte een behoorlijk hoge aanschafwaarde. Dat je deze nu voor een paar euro per maand kunt rijden, zonder in 1 keer een groot bedrag op te hoeven hoesten, is een goede reden om deze te leasen via het fietsplan van je werkgever.

Kopen: soms misschien handiger

Weet je niet hoe lang je nog bij je huidige werkgever zal blijven, of ben je misschien zelfs al op zoek naar een andere baan? Heb je een kortlopend contract, dat ook nog eens binnenkort afloopt? Ook dan mag je over het algemeen een fiets leasen, maar is het de vraag of het handig is. Bij het einde van het dienstverband lever je de fiets tenslotte weer in, en moet je weer op zoek naar een nieuw exemplaar. Ook als je een erg voordelige fiets wil kopen kan het handiger zijn om dit zelf te doen, de meeste leaseregelingen richten zich namelijk op wat duurdere modellen. Deze kun je dan wel voor een paar euro per maand kiezen, maar over de gehele looptijd bezien kun je dan alsnog duurder uit zijn dan wanneer je gewoon die hele goedkope fiets die je op het oog had, had gekocht.