Je dak plakken? Dat klinkt wel heel bijzonder. Toch is dat wel precies wat je doet, als je kiest voor een nieuw soort dakbedekking. EPDM is een folie dat je op een heel andere manier aanbrengt dan we met traditionele dakbedekking gewend zijn. Niet langer hoef je met een brander in de weer, nee, je plakt het gewoon vast met lijm.

Verhitten is niet meer nodig

We kennen dakbedekkers niet anders dan dat ze met een grote brander in de weer zijn. Het geeft het beroep iets stoers, het zorgt ervoor dat mensen even stilstaan en kijken als er aan een dak gewerkt wordt. En alhoewel het vrijwel altijd goed gaat, zijn er toch ook al heel wat branden ontstaan door deze manier van werken. We lezen vaker dan ons lief is in de krant dat een brand ontstaan is ‘tijdens werkzaamheden aan het dak’.

Om die reden is het prettig dat er is gezocht naar andere manieren om met name een plat dak te bedekken. Naar materialen die niet verhit hoeven te worden, maar die daarnaast nog veel meer voordelen bieden boven het traditionele bitumen. Met EPDM folie is dat materiaal nu gevonden, en dus wordt dit steeds vaker ingezet als er een dak moet worden bedekt, of wanneer de bestaande dakbedekking aan vervanging toe is.

Een synthetisch rubber dat het eeuwige leven heeft

Dakbedekking wordt blootgesteld aan werkelijk alle elementen die je maar kunt bedenken. Het krijgt temperaturen van ver onder nul tot ruim boven de dertig graden te verwerken, waarbij de temperatuur op het dak in de volle zon zelfs nog vele malen hoger kan zijn. Daarnaast valt er regelmatig een flinke plens water op, en kan er soms enkele dagen of weken sneeuw of ijs op liggen. Bitumen reageert op al deze invloeden. Niet heel sterk, daarom is het ook jarenlang een goede dakbedekking geweest, maar na tien jaar zie je meestal de eerste gebreken wel ontstaan.

In de zoektocht naar een materiaal dat niet te lijden heeft onder al dit soort zaken, werd EPDM folie ontwikkeld. Een synthetisch rubber, dat werkelijk het eeuwige leven heeft: eerst kan het al pakweg vijftig jaar mee op een dak, en daarna kan het simpelweg worden gerecycled. Daarnaast hoeft dit folie zoals gezegd niet te worden verhit, maar wordt het simpelweg met speciale lijm op het dak geplakt. In een EPDM pakket koop je precies het oppervlakte folie dat je nodig hebt, zonder naden, aangevuld met alle lijm en gereedschappen die er nodig zijn om het aan te brengen. Je zou dit vervolgens zelf kunnen doen, maar zeker bij een groot oppervlak kan dit lastig zijn als je niet precies weet wat je doet. Gelukkig zijn er al heel wat experts die de folie voor je aan kunnen brengen, zodat je zeker weet dat je heel lang plezier kan hebben van je nieuwe dak.