Nederland heeft veel aardgas nodig, omdat een groot aantal huizen verwarmd worden met gaskachels. Aardgas is relatief schoon, maar alles behalve hernieuwbaar. Moet je één kamer verwarmen dan is een gaskachel soms zuiniger dan een centrale verwarming. Wil je meerdere ruimtes verwarmen dan is een cv installatie goed te gebruiken. Dat is vaak zuiniger en veiliger. In dit artikel alles over de gaskachel.

Gaskachel is niet heel efficiënt

Een gaskachel kopen doe je in de eerste plaats voor de sfeer en ten tweede voor het verwarmen. Eigenlijk spreek je dan snel over een gashaard. Sfeer staat in deze gelijk aan inefficiënte verbranding. Als je gas verbrandt dan betekent blauwe vlammen een goede hoeveelheid verbrandingslucht. Maar je wilt natuurlijk die sfeer met gele vlammen. Dat is onvolledige verbranding en betekent inefficiënt gasverbruik. Daarom zijn gaskachel vanuit duurzaam oogpunt een slechtere keuze. Verbranding van gas levert extreem veel warmte op, warmte die niet gelijk te gebruiken is. Zodra je dit wel zou doen dan wordt het veel te heet in de ruimte. Oplossing daarvoor bij gaskachels is om een groot deel van de warmte te laten verdwijnen via een schoorsteen wat natuurlijk zonde is en heel inefficiënt.

Er zijn twee type gaskachels

Je hebt op de markt twee type gaskachels, gaskachels met een open en gesloten systeem. Bij een open systeem komt de verbrandingslucht in de ruimte terecht. Belangrijk hierbij is dat er een goede ventilatie plaatsvindt anders ontstaat er een gebrek aan zuurstof. Een open systeem is de verbinding tussen de binnen- en buitenruimte en verbruikt daardoor veel energie. Daarom ligt het rendement van een gesloten gaskachel hoger dan bij een open gaskachel. Want bij een gesloten systeem krijg je de verbrandingslucht direct van buiten. Dit gebeurt vaak via een kanaal zoals een dubbelwandige buis langs de gevel. De binnenste buis dient als afvoer en het buitenste deel voor vers lucht.

Tips voor gebruik van gaskachels

Zorg bij een open systeem gaskachel voor een goede ventilatie. Je voorkomt hierbij vergiftiging van koolmonoxide. Houd rekening bij een gaskachel van een rendement van 80% of meer. Bij een gashaard is dat meestal om en nabij 70%. Onderhoud je gaskachel goed, want bij slecht onderhoud kan het gevaarlijk zijn om in gebruik te nemen. Wees ook ervan bewust dat de meeste gaskachels een waakvlam hebben, waardoor er permanent gasverbruik is. Over het algemeen produceren gaskachels weinig stof en zijn daardoor erg schoon in huis. Je kan overigens ook besluiten om voor een houtkachel kopen. Je hebt hierbij nog meer sfeer dan bij een gaskachel.