Ben je ondernemer en heb je een zakelijke financiering nodig? Dan heb je mogelijk al wel ontdekt dat je keuze hebt uit verschillende financieringsvormen. Ondernemers kunnen namelijk zowel zakelijk krediet als een zakelijke lening aanvragen. Je kunt lukraak voor één van de twee financieringen kiezen, maar dit is niet aan te raden. Waarom niet? Omdat het dan maar de vraag is of dit de beste optie is voor jouw bedrijf. Om jou te behoeden voor een verkeerde keuze, vertellen we je hier welke van de twee financieringsvormen beter is voor jouw onderneming.

Langlopend of kortlopend?

Om een keuze te maken tussen zakelijk krediet en een zakelijke lening kijk je allereerst naar het bestedingsdoel waar je de financiering voor wilt gebruikt. We maken in dit geval onderscheid tussen langlopend en kortlopend. Heb je geld nodig voor een langlopende investering? Dan kun je het beste voor zakelijk krediet kiezen. Veel ondernemers gebruiken deze financieringsvorm bijvoorbeeld voor uitbreiding of de aanschaf van nieuwe machines en/of voertuigen. Zakelijk krediet is juist meer bedoeld voor de korte termijn. Met deze financieringsvorm los je namelijk een tijdelijk tekort aan liquide middelen op. Je kunt zakelijk krediet eveneens gebruiken om de dagelijkse uitgaven voor je bedrijf te betalen.

Hoe zijn beide financieringsvormen opgebouwd?

Om te bepalen welke van de twee financieringsvormen beter is voor jouw onderneming, is het ook handig om te weten hoe zakelijk krediet en een zakelijke lening zijn opgebouwd. Dit helpt je namelijk om in te schatten wat de beste financieringsvorm voor jouw bedrijf is. Om het overzichtelijk te houden, staan we hieronder kort stil bij zowel zakelijk krediet als een zakelijke lening.

– Zakelijke lening

Als je voor deze financieringsvorm kiest, stort een geldverstrekker het bedrag in één keer op jouw rekening. Grote voordeel hiervan is dat je er direct de gewenste investering mee kunt doen. Omdat het hier om geleend geld gaat, dien je dit uiteraard terug te betalen. Om ervoor te zorgen dat dit niet te lang duurt, wordt er bij het afsluiten van een zakelijke lening een looptijd afgesproken. Je lost iedere maand een gedeelte van het geleende bedrag af. Naast aflossing bestaat dit bedrag ook uit rente. Bij zakelijk lenen staat de rente de gehele looptijd vast. Hierdoor weet je precies hoeveel een zakelijke lening je maandelijks kost.

– Zakelijk krediet

Qua naam lijkt zakelijk krediet misschien veel op een zakelijke lening, maar de financieringsvormen verschillen wezenlijk van elkaar. Zo zet een geldverstrekker het bedrag voor jou klaar op een speciale rekening. Als je geld nodig hebt, kun je hier zelf een bedrag van opnemen. Je bepaalt zelf overigens wanneer en hoeveel je opneemt. Een ander verschil zit hem in de rente. Zo betaal je bij zakelijk krediet geen rente over het hele bedrag, maar alleen over het geld dat je opneemt. Tot slot kun je afgelost geld weer opnieuw opnemen bij zakelijk krediet. Dit is bij een zakelijke lening niet mogelijk.