Ben je op zoek naar een zakelijke financiering? Dan ontdek je snel dat je verschillende mogelijkheden hebt. Je kunt namelijk kiezen uit zakelijk krediet en een zakelijke lening. Ondernemers gebruiken zakelijk krediet vaak om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of de dagelijkse uitgaven van hun bedrijf te betalen. Maar wanneer kies je eigenlijk voor een zakelijke lening? Dat vertellen wij jou in deze tekst.

Zakelijke lening voor langlopende investeringen

Hierboven haalden we al aan dat zakelijk krediet vooral bedoeld is voor de korte termijn. Een zakelijke lening is juist geschikt om langlopende investeringen in jouw bedrijf te financieren. Heb je nog niet eerder een zakelijke lening aangevraagd? Dan weet je mogelijk niet wat we precies bedoelen met langlopende investeringen. Daarom zetten we hier 3 voorbeelden van een langlopende investering op een rijtje.

1. Uitbreiding

Wil je jouw bedrijf uitbreiden, maar heb je hier niet voldoende geld voor? Dan biedt een zakelijke lening uitkomst. Met het geleende geld kun je bijvoorbeeld een extra productiehal of magazijn bouwen of de kantoorruimte uitbreiden. Als we het over uitbreiding hebben, denken veel ondernemers aan fysieke uitbreiding. Toch kun je een zakelijke lening ook gebruiken om online uit te breiden, bijvoorbeeld in de vorm van een webshop.

2. Machines en voertuigen

Wie denkt dat een zakelijke lening alleen geschikt is voor uitbreiding, heeft het mis. Je kunt deze financiering namelijk ook aanvragen als je een nieuwe machine of een nieuw voertuig nodig hebt. Machines en voertuigen zijn over het algemeen behoorlijk prijzig, waardoor veel bedrijven ze niet met eigen geld kunnen financieren. Dankzij een bedrijfslening is het toch mogelijk om het gewenste bedrijfsmiddel aan te schaffen.

3. Herfinancieren

Tot slot kun je een zakelijke lening afsluiten voor het herfinancieren van een andere lening. Kies hier alleen voor als de gemaakte afspraken over de lopende lening(en) gunstig zijn. Wanneer dit niet het geval is, kun je beter geen zakelijke lening gebruiken voor herfinancieren. De rente over zo’n lening ligt namelijk net iets hoger dan bij andere leendoelen.

Hoeveel kan ik lenen?

Nu je weet waar je een zakelijke lening voor nodig hebt, ben je ongetwijfeld benieuwd hoeveel je kunt lenen. Dit kunnen we op voorhand helaas niet zeggen. Waarom niet? Omdat de hoogte van een zakelijke lening per geval verschilt. Als jouw bedrijf er financieel goed voorstaat, kun je vaak meer lenen dan wanneer het minder goed gaat. Gelukkig kun je bij veel geldverstrekkers tegenwoordig een bedrijfsfinanciering berekenen. Op deze manier kun je bepalen of je de investering kunt financieren met een zakelijke lening.

Vergeet niet dat je rente betaalt

Wie een zakelijke lening afsluit betaalt rente. Met deze rente dekt een geldverstrekker verschillende kosten, waaronder het risico dat je de lening niet terug kunt betalen. Hoeveel rente je betaalt, hangt af van een aantal factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de rentestand. Ondanks dat deze constant kan veranderen, los je iedere maand hetzelfde bedrag af. De rente wordt namelijk vastgezet op het moment dat je een zakelijke lening afsluit.