MIG MAG lassen klinkt voor sommige mensen zeer moeilijk. Toch valt dit in de realiteit wel mee. Wat is het nu precies? Bij MIG MAG lassen is het lasproces als het ware hetzelfde als bij het “standaard” lassen, alleen wordt er nu gebruik gemaakt van twee verschillende soorten gas. Dit is een toepassing die veel wordt gebruikt in de metaaltechniek. Wil jij meer weten over deze toepassing en de voordelen ervan? Lees dan deze handige blogpost want hier leer je er alles over!

Wanneer kies je voor welke methode?

Er zijn allerlei verschillen sectoren die gebruik maken van de MIG MAG methode. Bij booglassen wordt er vooral gebruik gemaakt van het gas MIG. Hierbij wordt de lasnaad gevuld met een massieve draad. Deze smelt vanzelf af tijdens het lassen. Er wordt menggas of CO₂ gebruikt als beschermgas. MIG lassen is vooral aan te raden bij non-ferro metalen en laswerk waar de hoogste kwaliteit voor nodig is. MAG lassen wordt gedaan bij RVS of aluminium, ook weer met een massieve en afsmeltende lasdraad. Bij deze methode wordt er argon gebruikt als actief beschermgas. Dit gas zorgt ervoor dat je smeltbad beschermd blijft, al heeft het ook wel enige effecten op het laswerk zelf.

De vele voordelen van de MIG MAG methode

Zoals je kunt lezen, bestaat er onderscheid tussen MIG en MAG lassen. Toch worden deze twee vaak samengevat in de term MIG MAG lassen. De ene keer zal er dus bij deze toepassing gebruik worden gemaakt van het ene gas en de andere keer weer van het ander. Waarom kiezen mensen voor deze lastechniek? Dit komt omdat het MIG MAG lassen veel voordelen heeft die zeker interessant zijn om te benoemen. Allereerst is het veelzijdig in gebruik. Ook is het daarnaast een goedkope lastechniek. De werkwijze verloopt vlot waardoor elke klus snel uitgevoerd kan worden en dit komt in meerdere sectoren van pas. Je kunt de techniek handmatig gebruiken en ook is hij geschikt voor (semi)automatisch lassen. Verder kun je lassen zonder interval en creëer je lasnaden van de beste kwaliteit. Er zijn allerlei posities mogelijk en het heeft ook een hoge neersmelt. Dit alles zorgt voor een snel resultaat en dat is waar het om draait in de metaaltechniek!

Heeft het ook mindere kanten?

Zoals je ziet, heeft de MIG MAG lasmethode zeer veel voordelen, toch zitten er ook enkele nadelen aan verbonden. Zo vraagt de techniek om veel extra apparatuur, is de methode onmogelijk uit te voeren wanneer het buiten waait en heb je een klein spatrisico waardoor er sporen worden achtergelaten op je product.