Ga je een huis kopen of juist verkopen? Het is dan aan te raden een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Dit is een visuele inspectie van de woning waarbij de bouwtechnische zaak uitvoerig onderzocht wordt. Op deze manier krijg je goed inzicht in de staat van de woning. Is er achterstallig onderhoud of wat voor onderhoud zal er in de toekomst gedaan moeten worden?

Bouwkundig rapport laten opstellen?

Een bouwtechnische keuring is niet verplicht, maar wel aan te raden wanneer je een woning gaat kopen of verkopen. Wanneer je je woning gaat verkopen, is het een groot voordeel om een bouwkundig rapport te hebben. Zo ben je transparant naar de koper en ben je goed op de hoogte wat de woning precies waard is. Wanneer je een woning gaat kopen, wil je niet voor nare verassingen komen te staan. Iedereen kent wel verhalen van huizen met verborgen gebreken, waardoor je veel geld betaald voor het opknappen en van de woning. Het aanschaffen van een woning is een grote investering waar je goed geïnformeerd over wil zijn. Door het uitvoeren van een bouwtechnische keuring ben je op de hoogte wat er precies aan de woning dient te gebeuren om deze in goede staat te behouden. Ook is de precieze staat van de woning belangrijk voor de koopprijs. Je wil natuurlijk niet een veel te hoge prijs betalen voor je nieuwe woning.

Wat wordt er precies gedaan met een bouwtechnische keuring?

Met een bouwtechnische keuring komt een bouwingenieur bij je woning langs om deze visueel te inspecteren. Dit gebeurt voor de gehele woning, van binnen en buiten. Ook wordt een eventuele schuur of garage meegenomen. De inspecteur heeft een aantal onderwerpen en vragen waar op gelet wordt bij het inspecteren van de woning. Wanneer de inspecteur deze informatie heeft verzameld wordt een bouwkundig rapport opgesteld. Hierin worden de bevindingen van de inspecteur opgenomen, zoals de huidige staat van bepaald materiaal zoals houtrot of inzakkingen, en eventuele andere gebreken. In een bouwkundig rapport wordt ook opgenomen op welke termijn dit onderhoud gedaan dient te worden en een indicatie van de kosten. Ook wordt aangegeven of er een specialist langs dient te komen, bijvoorbeeld in het geval van aanwezigheid van asbest, lekkage of funderingsproblemen.

In welke situatie laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Als je een huis gaat kopen, kan je ervoor kiezen een bouwkundige keuring uit te laten voeren tijdens onderhandelingen met de koper. Wanneer het echter nog niet zeker is dat de woning aan jou toebedeeld is, loop je wel het risico dat je geld wijt bent voor een woning die aan iemand anders verkocht wordt. Je kunt echter ook en bouwkundige keuring in het koopcontract op laten nemen als ontbindende voorwaarde. De keuring vindt dan plaats na het tekenen van het voorlopig koopcontract. Zo kan je alsnog van de koop afzien als er grote gebreken voorkomen n het bouwkundig rapport.

Een bouwkundige keuring is een investering en kost ongeveer €300 om te laten uitvoeren. In het geval van verkoop of aanschaf van een woning, verdient het zich echter gemakkelijk terug. Voorkom verassingen en laat een bouwtechnische keuring uitvoeren om helder te hebben wat de staat van jouw (toekomstige) woning is.