Volgens velen is tape een groot wondermiddel. Het kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het herstel van een langdurige blessure of het voorkomen van een blessure voorafgaand aan een groot toernooi. Je wilt tenslotte niet geblesseerd raken aan de vooravond van het toernooi waar je heel het jaar hard voor getraind hebt. Het is gemakkelijk te gebruiken en relatief goedkoop, dus het is geen wonder dat zoveel mensen ervoor kiezen om tape te gebruiken bij het voorkomen van blessures en het laten herstellen van spieren. Het is goed om te weten welke tape je moet gebruiken omdat elke situatie weer anders kan zijn. In deze blog bespreken we welke soorten tapes er zijn en waar ze voor dienen.

Medical tape

Een medische tape is een stuk elastisch materiaal dat wordt gebruikt om spieren of gewrichten te ondersteunen en te beschermen. Medische tapes worden vaak gebruikt door atleten om blessures te voorkomen of te behandelen. Tape wordt ook gebruikt bij de fysieke revalidatie van mensen die herstellen van een operatie of een blessure. Een van de grote voordelen is dat door de elasticiteit de bewegingsvrijheid niet wordt beperkt. 

De tapes zijn vaak op maat gemaakt voor de specifieke behoeften van de patiënt. De lengte en breedte van de tap, evenals de mate waarin het materiaal rekbaar is, wordt afgestemd op het lichaamsdeel dat moet worden ondersteund.

Sporttape

Sporttape is een dunne, elastische tape die gebruikt wordt om spieren en gewrichten te ondersteunen of om blessures te behandelen. Het is vaak gemaakt van katoen of nylon en heeft een hintje rubber in de structuur, waardoor het wat elastisch is. Sporttape wordt veel gebruikt door atleten, maar ook fysiotherapeuten maken er veel gebruik van.

Kinesiotape

Kinesiotape is een soort elastische tape die gebruikt wordt om spieren, pezen en gewrichten te ondersteunen. De tape wordt vaak door fysiotherapeuten of sportmedische professionals aangebracht, maar je kunt het ook zelf toepassen. Het kan helpen bij het voorkomen van blessures en kan ook de pijn verminderen.

Leukotape

LeukoTape is een soort kleefband dat gebruikt wordt om spier- of peesletsel te behandelen. Het helpt de spieren of pezen te ondersteunen en voorkomt dat ze overstrekken. Leukotape is vaak wit of blauw van kleur en heeft een rekbare structuur. De tape biedt maximale ondersteuning bij gewrichtsaandoeningen, sportblessures en sportletsel. Doordat het geen latex bevat, is de tape huidvriendelijk en kan het voor een langere periode blijven zitten. De tape kan ook preventief worden gebruikt en helpen om bijvoorbeeld de enkel van extra ondersteuning te voorzien.