Je wilt graag verhuizen. Misschien ben je een starter en ga je dus voor het eerst op jezelf wonen. Of je woont al zelfstandig, maar wil je graag ruimer wonen of zelfs samenwonen? Je kan dan kiezen om een huis te huren of je kan besluiten om een huis te kopen. Waarom zou je ervoor kiezen om een woning te huren en weegt dat op tegen eventuele voordelen van het kopen van een huis?

Waarom een huurwoning?

Een huurwoning is niet van jou. Dit betekent dat je elke maand huur betaalt aan de verhuurder, die dan verantwoordelijk is voor onderhoud en reparaties aan de woning. Deze kosten zijn dus niet voor de huurder. Ook ben je in de meeste gevallen als huurder niet voor lange tijd gebonden aan het huurcontract. Dat betekent dat je, in overleg met de verhuurder, op korte termijn zou kunnen verhuizen. Daarnaast zou je, afhankelijk van je inkomen, profijt kunnen hebben van huurtoeslag, als het huurbedrag onder de huurtoeslag grens valt.

Toch liever een huis kopen?

Huren lijkt een prima optie, maar kopen wordt vaker benoemd als een investering. Anders dan bij huren, wordt de woning uiteindelijk jouw eigendom en dat wordt gezien als vermogen. Ook kan je bij een koopwoning, als eigenaar, het huis helemaal aanpassen naar eigen smaak. Bij een huurwoning, moet je eerst toestemming vragen aan de verhuurder en vaak bij het verlaten van de woning, de veranderingen terugdraaien. Bij een koopwoning hoef je hier geen rekening mee te houden. Hiertegenover staat wel dat onderhoud van het huis en de nodige reparaties voor jouw eigen rekening zijn. Waar je bij een huurwoning op korte termijn het huurcontract kan ontbinden, komt er bij een koopwoning meer bij kijken. Je woning moet namelijk eerst verkocht worden en dat proces kan veel langer duren.

De financiering

Een huis huren kost je elke maand een huurbedrag en eventueel een borg bij aanvang van het huurcontract. Bij een koopwoning moet je er rekening mee houden dat een hypotheekverstrekker de waarde van het huis uitleent en de overige kosten voor het aanschaffen van de woning voor eigen rekening zijn. Bij het maken van de keuze om een huis te kopen of te huren spelen de kosten dus een grote rol. Bij twijfel kan je er altijd voor kiezen om een hypotheekadviseur in te schakelen, zodat je kan inschatten of een huis kopen een haalbare optie is.