Aan een woning valt altijd wel iets te klussen, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Er is altijd wel een kozijn dat een nieuw likje verf nodig heeft, een deur die klemt of een schutting die zijn beste tijd heeft gehad. Maar hoe vaak kijk je naar je dak?

Het meeste zie je

De meeste klussen die in en om je huis moeten gebeuren, die zie je aankomen. Je ziet de verf op de schuurdeur langzaam van kleur verschieten en minder dekkend worden. Je merkt hoe een deur steeds een beetje meer gaat klemmen, en hoe een kraan steeds harder gaat druppelen. Gelukkig maar, want dat geeft je de tijd om op tijd actie te ondernemen, en schade aan je woning te voorkomen. Dat neemt overigens niet weg dat de meeste mensen toch nèt iets te lang wachten met het oppakken van een klus, en er zo meer werk aan hebben dan wanneer zij direct bij de eerste signalen actie hadden ondernomen.

Naast al deze kleine klussen die je goed kunt zien aankomen, zijn er ook altijd dingen die je plotseling overvallen. Vaak gaat het hier om gebreken die je simpelweg niet aan hebt zien komen, omdat ze worden veroorzaakt op een plek waar je nu eenmaal niet dagelijks naar kijkt. De leidingen die onder je huis lopen, zijn daar goede voorbeelden van, maar ook je dak is zo’n plek waar kleine gebreken uit kunnen groeien tot grote problemen voor je ze in de gaten krijgt.

En dan ben je te laat

Problemen aan je dak merk je meestal pas als je echt te laat bent: zodra het water naar binnen komt. Hartstikke vervelend, want dat levert je aardige schade op. Niet alleen het gebrek op het dak zelf dient dan namelijk te worden opgelost, ook de schade aan het plafond, de vloer en eventuele andere dingen die vochtschade hebben opgelopen loopt snel op.

Kun je dit voorkomen? Zeker: een kwestie van zo nu en dan je dak inspecteren. De reden dat kleine gebreken groot kunnen worden, is dat je ze te laat opmerkt. Door regelmatig je dak goed te bekijken, voorkom je dus een hoop ellende. Zeker bij een plat dak ontstaat de schade vaak langzaam, door scheurtjes in de dakbedekking die steeds groter worden. Ben je er op tijd bij, dan kun je deze scheurtjes repareren of het dak opnieuw laten bedekken voor je lekkage hebt. Kies je op dat moment meteen voor EPDM, dan weet je vrijwel zeker dat je er de komende tientallen jaren geen omkijken meer naar hebt. EPDM folie heeft namelijk een levensduur van tot wel 50 jaar, en zal niet scheuren of afbrokkelen zoals bijvoorbeeld bitumen dat wel doet. Zo voorkom je een hoop problemen en kosten.