We houden netjes 1,5 meter afstand, niezen in onze ellebogen en blijven thuis als we ook al lichte symptomen hebben. Desondanks gaat het “gewone” leven voor een groot aantal harde werkers gewoon door. De mensen in de zorg maken zelfs overuren en ook de logistiek rent iets harder dan normaal. Werk jij in een magazijn? Zorg dan dat je veilig en verantwoord te werk gaat. Naast de corona maatregelen waarmee je rekening moet houden, zijn er ook nog steeds de reguliere veiligheidseisen die gelden. Vandaag geef ik een paar voorbeelden van zaken die je niet moet vergeten, ook niet als je nog harder of sneller moet werken in het magazijn dan normaal.

Overbelast jouw lichaam niet

In een magazijn moet veel getild, gesjouwt en verplaatst worden. Het is zo verleidelijk om toch zelf die ene doos te verplaatsen en niet weer een logistiek hulpmiddel ervoor te pakken. Doe dat echter niet! Maak gewoon gebruik van de steekwagens die aanwezig zijn in het magazijn. Je moet jouw lichaam namelijk niet overbodig belasten. Zorg goed voor jezelf, ook op dit soort manieren. Dus moet jij een zeer zware doos verplaatsen en staat de steekkar aan de andere kant van het magazijn? Loop er dan alsnog even naar toe – dat is gezonder voor je op meerdere manieren!

Gebruik de verplichte materialen

Sluit daarnaast geen compromissen die misschien makkelijker zijn, maar uiteindelijk tegen de regelgeving gaan. Vervoer je bijvoorbeeld medische middelen of voedsel? Gebruik dan gewoon netjes kunststof pallets. Deze kun je achteraf namelijk grondig reinigen. Zo voorkom je eventuele verspreidingen van het virus én houd je alles hygiënisch. Je kunt weliswaar houten pallets gebruiken, maar die kun je bij lange na niet zo goed schoonmaken als kunststof pallets. Hierdoor kun je zelfs stellen dat de kunststof variant je op de lange termijn behoorlijk wat tijd bespaart!

Sla alles volgens de regels op

Maak ten slotte geen foutjes met de opslag van goederen. In drukke perioden zijn we als mens geneigd om het niet zo nauw te nemen met de regels, maar die zijn er natuurlijk niet voor niets. Zorg daarom dat alles goed opgeslagen is. Staan de pallets correct gestapeld? Worden gevaarlijke vloeistoffen op de juiste lekbakken geplaatst? Ligt er niets te slingeren waar iemand over kan struikelen? Alleen als alles netjes en geordend is, kun je echt veilig en zorgeloos aan het werk. 

In deze coronatijd is het belangrijk dat we goed voor onszelf en voor elkaar blijven zorgen. Het volgen van regels en het houden aan reglementen hoort daar natuurlijk bij – ongeacht in welke branche je werkzaam bent.