Een sport vinden die bij je past, kan best zoeken en uitproberen zijn. Het scheelt namelijk enorm als je een sport doet waar je enthousiast van wordt. Je hoeft jezelf dan niet te motiveren naar de training te gaan en naast dat je aan je conditie werkt, word je er ook nog eens blij van. Ikzelf heb een paar sporten uitgeprobeerd, maar bij velen bleek het toch niet echt mijn sport te zijn. Op een gegeven moment verloor ik dan mijn motivatie en stopte ermee. Ik moet daar wel bij zeggen dat dit gold voor sporten waarbij ik geen training had. Voor mij maakt dat het cruciale verschil. Als je een goede trainer hebt, heb je meer kans dat je enthousiast blijft over de sport. Maar na in mijn jeugd jarenlang gehockeyd te hebben, wilde ik eens wat anders. Bovendien vond ik het niet meer prettig om een groot deel van de zondag kwijt te zijn aan de sport. Op die dag was namelijk altijd de wedstrijd en dan ook altijd op verschillende tijden. Zeker als je een uitwedstrijd had, nam het veel tijd in beslag. Ik ging vervolgens dus op zoek naar alternatieven. Ik wilde namelijk wel mijn conditie op peil houden, maar zelf kunnen bepalen wanneer mij dat het beste uitkwam.

De zoektocht naar mijn sport

Het eerste wat ik probeerde, was het toen erg populaire aerobics. Ik deed dit samen met een vriendin. Het was gezellig haar regelmatig te spreken, maar van de sport werd ik niet warm of koud. Hierdoor ging het niet meer voor mij betekenen dan een uurtje beweging. Die vriendin en ik besloten toen om te gaan squashen. Dat leek ons veel leuker, omdat daar nog een wedstrijdelement in zat. Maar echt fanatiek deden we dat niet. Erger nog, uiteindelijk duurden de babbelmomenten die we hadden, langer dan het sporten wat we deden. Op een gegeven moment zagen we wel in dat het nergens meer op sloeg, dus stopten we ook met squashen. Vervolgens ben ik gaan zwemmen. Ik heb geen les genomen, omdat ik gewoon lekker baantjes wilde trekken als het me uitkwam, verder niet. Dat vond ik na een tijdje wel saai worden, dus ook dat bleek niet mijn sport. Ik heb toen een racefiets gekocht en ben gaan fietsen. Dat beviel wel erg goed. Ik ging steeds op de bonnefooi ritjes maken en leerde zo mijn omgeving veel beter kennen. Ik vond het heerlijk weer buiten te sporten en doordat ik steeds andere ritjes maakte, werd het ook niet saai. Maar bij slecht weer, liet ik de fiets wel staan. Wel een fijne sport dus, maar niet ideaal. Wat dan?

Mentale en fysieke kracht trainen

Toen besloot ik het over een heel andere boeg te gooien en toch weer te kiezen voor een sport waar ik echt een training bij zou krijgen. Wat ik nog nooit eerder gedaan had, maar wel altijd erg interessant had gevonden, zijn vechtsporten. Ik besloot daarom te zoeken naar kickboksen Zaandam. Dat leek me heel tof. En dat is het ook! De intensiviteit ervan vind ik echt heerlijk. Een uur lang even alles geven. Ik merk dat mijn lichaam er soepeler en krachtiger door wordt. Dat motiveert nog meer om ermee door te gaan. Ook voel ik me er mentaal sterker door worden, omdat je leert incasseren, maar ook uitdelen. Ik ben blij eindelijk mijn sport gevonden te hebben en kan het kickboksen iedereen aanraden!