Italië is een van de meest populaire bestemmingen voor vakanties onder de Nederlanders en dat is niet zo gek. Het is relatief dichtbij, maar geeft toch een soort tropische sfeer door het verschil in cultuur, landschap, historie en niet in de laatste plaats het weer. Campings en hotels rond het Gardameer zijn vooral populair, en hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe minder toeristen er zijn in de regel. Ook de eilanden Sicilië en Sardinië zijn niet zo populair als het vasteland van Italië, en dat is heel erg zonde. Met name Sardinië heeft ontzettend veel te bieden voor toeristen, en doet niet onder voor welke andere plek dan ook in Italië. Er is meer te beleven op Sardinië dan alleen maar genieten van de kustlijn, al is die natuurlijk ook erg aantrekkelijk. Voor mij zijn er drie belangrijke redenen waarom Sardinië een bezoekje waard is, en ik leg het hier voor je uit!

De geschiedenis

Italië is sowieso erg rijk aan opgravingen en andere vondsten uit de geschiedenis, maar meestal gaat het dan over de Romeinse beschaving. Niet zo gek, want het Romeinse rijk is ook een heel bijzonder rijk geweest in de geschiedenis van Europa en de rest van de wereld. Op Sardinië kan je echter ook de overblijfselen zien van een beschaving die hier woonde voordat het Romeinse rijk tot stand kwam. Van ongeveer 2000 voor christus tot het begin van het Romeinse rijk woonde hier een Nuragische gemeenschap. Deze naam leent zich aan de Nuraghi. Dit zijn een soort van torens die zijn gebouwd mogelijk als bescherming. Deze torens zijn gewoon gemaakt door stenen op elkaar te stapelen zonder enige vorm van cement. Toch weer een ander soort oudheid in Italië!

Het eten

Italië is natuurlijk sowieso al een geweldig oord als het om eten gaat, maar Sardinië heeft zo zijn eigen draai gegeven aan de heerlijke gerechten uit de nationale keuken. Soorten pasta's die typerend zijn voor het eiland zoals gnocchetti zijn absoluut de moeite waard. Het is toch iets anders dan de pasta's die je in Nederland of op het vasteland van Italië eet. Uiteraard zijn ze ook goed in het gebruiken van zeevruchten, en verschillende traditionele pasta's worden dan ook klaargemaakt met verschillende soorten vis en schelpdieren.

Festiviteiten

Tijdens de Heilige Week, de week voor Pasen, vieren veel steden dat met een parade en andere festiviteiten. Met name in de voorheen Catalaanse stad Alghero wordt dit uitbundig gevierd. Deze parade en feestelijke week is uniek en sowieso waard om te bezoeken!