Veel moderne huizen hebben het al en oudere huizen worden ermee gerenoveerd: een schuifraam. Schuiframen worden steeds populairder en vaker gezien. Dit komt door de uitstraling die het geeft en alle voordelen die er daarnaast aanzitten. Al de voordelen zijn hier uitgeschreven, voor iedereen die ook een schuifraam zou willen.

Geen ruimte in beslag

Een groot voordeel is dat een schuifraam geen ruimte in beslag neemt. Als er een deur zou hebben gestaan op de plek van de schuifraam, had deze naar buiten of naar binnen open gemoeten. Het is niet overal mogelijk om een deur naar buiten open te doen, denk bijvoorbeeld aan het wonen op de begane grond in een stad. Wanneer de deur naar binnen open zou gaan, neemt dat ruimte in beslag in de kamer. Zeker voor kleinere huizen is dit een groot voordeel dat een schuifraam niet naar binnen open hoeft.

Een optische illusie

Schuiframen geven het gevoel dat een kamer groter is dan dat het echt is. Dit is ook weer een leuk voordeel voor kleinere huizen. De optische breedte van de kamer gecombineerd met het natuurlijke daglicht dat door het schuifraam heen komt, geeft het gevoel dat een kamer groter lijkt dan dat het is. Daarnaast kan het raam makkelijk open worden gezet, zodat er wat frisse lucht binnen kan komen en om te genieten van het goede weer buiten.

Gepaard met de optische ‘illusie’ die een schuifraam geeft, ziet een kamer er ook nog chiquer uit. Met de juiste schuifraambeslag, zoals een mooie schuifraamgreep of haakslot, zien de schuiframen er stijlvol uit en zo ook de kamer zelf. Het natuurlijke licht helpt hier zeker ook een handje

Extra doorgang in huis

Het laatste voordeel is het feit dat een schuifraam een extra doorgang in het huis brengt. Is het mooi weer? Dan kunnen er gemakkelijk een stel stoelen naar buiten worden gezet, om daar van de zon te genieten. Daarnaast werkt het ook zo met meubels naar binnen brengen. Niet alle meubels passen door de deur, maar veel passen wel door een schuifraam.

Een schuifdeursysteem kan vrij zwaar zijn, maar met vernieuwde technieken is dit niet meer het geval. De ramen zijn eenvoudig te openen en sluiten, zodat iedereen de deur gemakkelijk open kan doen met één druk op de een knop.

De nadelen

Natuurlijk kan er niet alleen over de positieve kanten gepraat worden, wanneer er ook een nadeel aanwezig is. Omdat het schuifraam uit verschillende delen bestaat, is het moeilijker om goede luchtdichtheid te hebben. Er komt dus meer lucht doorheen, waardoor het huis iets minder goed geïsoleerd kan zijn. Echter vinden veel mensen dat dit nadeel niet op staat tegen alle voordelen die aan een mooi schuifraam zit.