Wanneer je doorhebt welke sterke eigenschappen je team heeft en dit in kaart hebt gebracht, kun je gemakkelijk zien wat er nog toegevoegd moet worden en wat er wellicht kan wegblijven of minder ingezet hoeft te worden. Een vlootschouw is een goede manier om makkelijk in te zien hoe je personeelsplanning verloopt. Sterke eigenschappen, talenten maar ook competenties en kennis. Dit zijn de belangrijkste onderdelen waarin je je team kunt indelen. Ook kun je op deze manier snel zien wie er van je personeel nog iets meer moet doorgroeien en werken aan bepaalde punten of wie hogerop kan komen binnen een organisatie. 

Het doel van een talent review

Het doel van een talent review is niet alleen maar om gemakkelijk in kaart te brengen hoe je team eruit ziet. Je kunt goed zien of medewerkers wel echt goed op hun plek zijn, krijgen ze wel genoeg compensaties vergeleken met hoeveel energie ze stoppen in de organisatie? Of heeft iemand juist wat extra uitdaging nodig en kun je meer verantwoordelijkheid geven? Dit zijn een aantal factoren die je kunt uitlezen vanuit een vlootschouw. Ook dit hoort bij je employee experience en kan wederom een hele verandering in je organisatie met zich mee brengen. Wanneer een medewerker zich gaat vervelen omdat diegene niet genoeg uitdaging krijgt, zie je hier ook gevolgen van terug in de prestaties. Vaak is het ook zo dat wanneer één specifiek persoon een sterke mening heeft, dit ook snel wordt gereflecteerd op anderen. Hierbij is het dus belangrijk om je team goed te managen en te communiceren, wanneer je dus een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoert zul je dan wellicht niet de resultaten behalen die je wilt. Je wilt continu betrokken blijven bij wat er gebeurt in je organisatie zodat je assertief en doelgericht kunt handelen. Daarnaast is het ook belangrijk om aan te horen wat er iemand dwars zit zodat daar wat mee gedaan kan worden.

Ook voor ervaren managers

Wat je vaak voorbij ziet komen bij bedrijven die al erg lang bestaan en iets al jarenlang op dezelfde manier doen is dat ze geen energie willen steken in verandering. Ze hechten hier geen waarde aan en gaan achterlopen op hun concurrentie. Dit is natuurlijk erg jammer, want het kost niet veel tijd of energie om kleine veranderingen aan te brengen in hoe je je personeel bijvoorbeeld aanspreekt of ze eens in de zoveel tijd waardering toespreekt. Soms is het goed om mee te gaan met de tijd, je kunt hier altijd je eigen draai aan geven als je dat zou willen.