Misschien wil je een nieuwe of tweedehands auto verzekeren, of misschien besluit je om je een andere autoverzekering af te sluiten. Je wilt natuurlijk wel weten waar je aan toe bent en waar je allemaal op moet letten als je een autoverzekering gaat afsluiten. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over je auto verzekeren.
Welke soort autoverzekering past bij je
Afhankelijk van het aantal gereden kilometers per jaar, de nieuwwaarde of dagwaarde van je auto en het aantal accessoires dat de auto heeft kies je een autoverzekering uit. Je auto verzekeren kan WA, WA plus of allrisk bij de meeste verzekeraars. Een WA, wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, is verplicht voor iedere auto die zich in Nederland op de openbare weg bevind. Het is niet belangrijk of deze geparkeerd staat of rijdt op de weg. Bij een WA plus verzekering, oftewel een WA beperkt casco verzekering, wordt er naast de schade aan anderen ook schade door brand, storm, inbraak, diefstal of ruitschade vergoed. Over het algemeen wordt deze verzekering aangeraden als je auto nog niet ouder is dan 8 jaar. Voor auto’s die jonger zijn dan 4 jaar wordt er aangeraden om een allrisk, oftewel WA volledige casco verzekering, af te sluiten. Naast de bovengenoemde schade wordt er dan ook schade door vandalisme of door je eigen schuld gedekt.
Je auto verzekeren en de verschillende aanvullende verzekeringen
Als je een auto gaat verzekeren dan heb je nog de keuze uit verschillende aanvullende verzekeringen. Je kan kiezen voor een schadeverzekering inzittenden, deze biedt dekking voor geleden letselschade aan bagage of persoonlijke bezittingen van zowel de bestuurder als de passagiers. Dan is er nog een ongevallenverzekering voor inzittenden. Deze dekt de medische kosten bij blijvende invaliditeit of het overlijden van de passagier of de bestuurder naar aanleiding van een ongeval. Ook heb je een rechtsbijstandsverzekering of verhaalsrechtsbijstand. Deze kan je inzetten op het moment dat je een conflict hebt die te maken heeft met je auto. Dit kan zowel gebruikt worden voor conflicten met je autogarage of als gevolg van een ongeval. Let erop dat je je hiermee niet dubbel verzekerd. Soms heb je bij je losse rechtsbijstandsverzekering al een module verkeer meeverzekerd en dan is het natuurlijk zonde om dubbele kosten kwijt te zijn. Tegenwoordig is het ook vaak mogelijk om pech hulp mee te verzekeren. Je kan dan kiezen voor Europa of Nederland. Ook hierbij moet je er weer opletten of je dit niet al apart hebt verzekerd zodat je geen dubbele kosten hebt. Sommige verzekeraars bieden je ook een no claim beschermer aan. Dit betekent dat als je een keer per jaar schade hebt dat je premie niet verhoogd wordt.