Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vloer zijn er verschillende opties mogelijk. Zo kun je kiezen voor een plavuizen vloer, een gietvloer, vloerbedekking, een houten vloer, etc. Veel mensen kiezen aan de dag van vandaag voor een houten vloer. Dit omdat een houten vloer een neutrale uitstraling geeft en eigenlijk in ieder interieur wel past. Wanneer je kiest voor een houten vloer zijn er diverse opties mogelijk. Zo kun je een keuze maken uit verschillende houtsoorten, de dikte van de planken, maar ook voor het patroon waarin je de vloer wil laten leggen. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een visgraatvloer. Een houten vloer die is gelegd volgens een visgraat patroon geeft een speelse en fijne uitstraling. Dit zorgt ervoor dat je woonkamer sfeervol is. Er zijn diverse soorten visgraatvloeren verkrijgbaar.

Soorten visgraatvloeren

Wanneer je op zoek gaat naar een visgraatvloer, kun je vaak een keuze maken uit verschillende opties. Je kunt tegenwoordig kiezen uit het traditionele visgraatparket, maar ook uit extra brede planken die in een visgraat model worden gelegd. Wanneer je kiest voor extra brede planken is het wel belangrijk dat het aantal gemiddelde banen wat zichtbaar is, minder is dan wanneer je kiest voor het traditionele visgraatparket. Het is dan ook belangrijk dat je met het uitkiezen van de vloer rekening houdt met de afmetingen van de ruimte waarin de vloer komt te liggen. Ook zijn er andere verschillen met betrekking tot visgraatvloeren. Zo zijn er vloeren verkrijgbaar waarvoor het niet noodzakelijk is om een ondervloer onder de vloer te leggen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan lamelplanken. Deze planken worden niet vernageld waardoor het niet nodig is om deze planken vast te nagelen op een ondervloer. De lamelplanken beschikken over een toplaag die is verlijmd op berken multiplex. Wanneer je graag je appartement wil voorzien van een visgraatvloer, kun je beter kiezen voor klikvisgraat. Dit parket wordt zwevend gelegd op een ondervloer welke geluiddempend is. Deze planken hoeven dan ook niet verlijmd of vastgenageld te worden, waardoor deze vloer eveneens geschikt is voor huurwoningen. Dit omdat een huurwoning vaak in oorspronkelijke staat moet worden opgeleverd op het moment dat het huurcontract wordt opgezegd. Wanneer hier een verlijmde of vastgenagelde vloer in ligt, kan dit nogal wat problemen met zich mee brengen. Voor elke woonruimte is er dus een geschikte vloer te vinden die in een visgraat patroon gelegd kan worden. Je kunt er voor kiezen om zo’n vloer zelf te leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit te laten doen door een ervaren parketlegger.

Ervaren parketlegger

Bij het leggen van parket wat in een visgraat patroon gelegd moet worden, komt heel wat kijken. Zeker wanneer je weinig tot geen ervaring hebt met betrekking tot het leggen van parket. Zo zal een parketvloer vaak moeten vastgelijmd of vernageld worden. Tevens kun je een verkeerd gezaagde plank vaak beschouwen als afval. Dit is natuurlijk zonde, want een nieuwe vloer brengt vaak al de nodige kosten met zich mee. Je wil liever niet dat deze kosten nog hoger uitvallen doordat je de planken steeds verkeerd zaagt. Tevens kan zo’n parketlegger je advies geven op het moment dat je vloerverwarming in je woning hebt liggen. Een visgraatvloer, bijvoorbeeld van Fairwood, kan prima gelegd worden op vloerverwarming. Echter is dit wel afhankelijk van welke soort vloerverwarming jij in je woning hebt liggen. Wanneer je dus geen kennis van zaken hebt, is het aan te raden om je nieuwe parketvloer te laten leggen door een ervaren parketlegger.