Als je wilt gaan beleggen zijn een paar dingen van belang. Zorg dat je belegt met geld dat je niet direct nodig hebt. Geld dat toch maar op een spaarrekening staat kan, door het goed te beleggen veel meer worden, maar ook veel minder. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je vaste lasten en je andere uitgaven niet meer kunt betalen omdat alles op een beleggingsrekening staat. Ook is het slim om je goed in te lezen en je goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is het beleggen in aandelen.

Beleggen in aandelen is een kwestie van de juiste stappen volgen

Stap 1 is het bepalen van de juiste broker. Je hebt altijd een broker nodig om als particulier in aandelen te kunnen beleggen. Welke broker je kiest is afhankelijk van een aantal factoren: de transactiekosten, de mogelijkheden van het handelen in (buitenlandse) aandelen en de ondersteuning die je kunt verwachten. Online kun je verschillende brokers met elkaar vergelijken, je weet dan goed wat je kunt verwachten.

Stap 2 is het bepalen van welke aandelen je wilt kopen. Hiervoor is het belangrijk om je goed in te lezen in de jaarcijfers en andere geschiedenis van een bedrijf. Schaf niet zomaar aandelen aan omdat je de naam van het bedrijf goed vindt klinken. Ga verder dan dat!

Stap 3 hier besluit je hoeveel aandelen je wilt kopen. Zet, zeker in het begin, niet teveel geld op het spel. Sterker nog, je kunt eerst oefenen met een demo account. Dat is een goed idee!

Stap 4 selecteer het type order. Hiervoor is het weer zaak om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Gelukkig is deze informatie ook online te vinden.

Stap 5 blijf je aandelenportefeuille verbeteren. Verkoop die aandelen die niet aan je verwachtingen voldoen en koop aandelen van een upcoming bedrijf. Zorg altijd dat je binnen jouw vastgestelde budget blijft. Zet eventuele winst op een aparte rekening. Zo heb je een goed inzicht in wat het je oplevert.

Het blijft een kwestie van logisch nadenken

En je moet ook niet verwachten dat je direct de eerste keer dat je gaat beginnen binnenloopt en nooit meer hoeft te werken. Natuurlijk zijn er succesverhalen, door je goed voor te bereiden kan jij er ook een succesverhaal van maken. Begin klein en bouw steeds verder uit. Neem alleen logische stappen en handel niet te spontaan. Zorg dat je echt weet wat je doet. Dan is het het leukst én levert het je het meest op.