Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te leggen en dat is zeker een verstandige keuze. Energieprijzen worden namelijk steeds hoger en ook willen steeds meer mensen minder afhankelijk zijn van een energiemaatschappij. Er is een enorm grote groep Nederlanders die nog geen zonnepanelen hebben laten aanleggen omdat zij niet precies weten of het aanleggen van zonnepanelen wel rendabel is. Dit is een logische gedachte, maar het is zeker zo dat dit een goede investering is. Zonnepanelen zullen de eerste jaren natuurlijk niet rendabel zijn en dat heeft ermee te maken dat de investering van enkele duizenden euro’s ook terugverdiend moeten worden. Zonnepanelen zijn namelijk niet goedkoop en ook het aanleggen en onderhouden van zonnepanelen kan prijzig zijn. Hoeveel jaren het daadwerkelijk duurt voordat de zonnepanelen rendabel zijn, is erg moeilijk te bepalen. Dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen en welke zonnepanelen jij laat aanleggen. 

 

Waar wordt energie opgeslagen?

Als jij zonnepanelen wilt laten aanleggen, dan wil je natuurlijk ook weten wat er met jouw elektriciteit gebeurt. Dit is namelijk jouw eigendom. Het is dus handig om te weten dat opgewekte elektriciteit niet opgeslagen kan worden omdat er te veel spanning verloren gaat. Het klopt inderdaad dat er in het verleden meerdere batterijen op de markt zijn gebracht voor het opslaan van energie, maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er hierbij enorm veel spanning verloren gaat. Opgewekte energie verkoop je terug aan de energiemaatschappij en in ruil hiervoor krijg jij korting op de energierekening. Je kan dus een hoop geld besparen vanaf het moment dat jij de indak zonnepanelen in gebruik neemt. 

 

Krijg ik subsidie?

De meeste Nederlanders die zonnepanelen willen laten aanleggen, vragen zich natuurlijk af of je subsidie krijgt voor het aanschaffen van zonnepanelen. Het antwoord hierop is nee. In het verleden was het mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen bij Solinso waarna je achteraf een vergoeding kreeg van de overheid. Om mensen alsnog te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen, is de volledige belasting (BTW) op zonnepanelen geschrapt. Je betaalt dus al 21% minder en dat is erg fijn want zonnepanelen zijn niet bepaald goedkoop. Wellicht wordt het in de toekomst weer mogelijk om subsidie voor zonnepanelen aan te vragen, maar daar kan momenteel niemand antwoord op geven. Je zou het wel eens kunnen proberen bij het gemeentehuis aangezien veel gemeenten willen dat zo veel mogelijk mensen zonnepanelen laten aanleggen.