Wat is de gemiddelde termijn dat jouw facturen bij je klanten openstaan? Idealiter is deze termijn zo kort mogelijk, maar daar is bij veel ondernemers helaas geen sprake van. Er zijn namelijk vrij veel bedrijven die hun eigen betaaltermijn aanhouden; deze kan oplopen tot wel 60 of 90 dagen.
Wil je echter niet zo’n lange periode op je geld wachten? Dan kun je voor factoring kiezen. Wat is de betekenis van factoring? Dat is een financieringsvorm waarmee je van veel gemak geniet als ondernemer zijnde.
Betaling van facturen
Als je voor factoring kiest, verstuur je de factuur niet meer naar je klant toe. In plaats daarvan mail je de factuur naar het factoringbedrijf toe. Het factoringbedrijf zorgt vervolgens voor een snelle uitbetaling van de factuur.
Je krijgt het geld dus uitbetaald van het factoringbedrijf en niet van je klant. Je klant betaalt het bedrag aan het factoringbedrijf in plaats van aan jou. De factoringbedrijf fungeert hiermee als het ware als een tussenpartij, waardoor jij van veel gemak geniet.
Wat zijn de voordelen van factoring?
Factoring brengt als financieringsvorm veel voordelen met zich mee. Zo is het een groot voordeel dat je niet meer lang op de uitbetaling van de facturen hoeft te wachten. De meeste factoringbedrijven houden een termijn van slechts 24 of 48 uur aan. Dit betekent dat je heel snel de beschikking hebt over het welverdiende geld.
Dit voordeel zorgt weer voor andere voordelen. Zo is het ideaal dat je voldoende liquide middelen in huis hebt, puur doordat het factoringbedrijf snel de facturen aan je uitbetaalt. Je kunt hiermee perfect aan je eigen financiële verplichtingen voldoen. Voor je eigen cashflow is dit uiteraard ook een belangrijk voordeel.
Daarnaast is het ideaal dat je een stuk minder kopzorgen hebt. Je hoeft je niet meer af te vragen of je klanten wel gaan betalen. Nee, mocht een klant ervoor kiezen om helemaal niet te betalen, start het factoringbedrijf een incassoprocedure op. Hier heb je helemaal geen omkijken naar; dit risico komt volledig op het bordje van het factoringbedrijf terecht.
Tot slot is het een voordeel dat factoring voor elk bedrijf geschikt is. Een ZZP’er kan prima voor factoring kiezen, terwijl je ook voor MKB factoring kunt kiezen. MKB factoring is ideaal voor het midden- en kleinbedrijf. Uiteraard kunnen ook de grootste bedrijven prima voor factoring kiezen.
Wat zijn de nadelen van factoring?
Factoring is om meerdere redenen heel interessant, maar je moet wel met het kostenplaatje rekening houden. Over elke factuur die door het factoringbedrijf uitbetaald wordt, moet je namelijk een bepaald bedrag betalen. In veel gevallen is dit een percentage van het factuurbedrag, maar dit verschilt wel van factoringbedrijf tot factoringbedrijf.