Er is de laatste jaren heel veel discussie over of elektrisch roken beter zou zijn dan het roken van echte sigaretten. Het enige wat we daar over met zekerheid kunnen zeggen is dat e-smoken wat minder schadelijk is. Dit komt doordat er in een e-sigaret doorgaans minder nicotine zit dan in een echte sigaret, en je geen rook inademt maar (water)-damp. Het principe is dus heel anders. Dit is dan ook de reden dat ontzettend veel mensen overstappen op een e-sigaret, al is het maar omdat ze uiteindelijk volledig willen stoppen met roken. Dit klinkt een beetje tegenstrijdig, maar de praktijk laat zien dat als mensen eerst overstappen op elektrisch roken dat ze dan uiteindelijk makkelijker helemaal stoppen.

Elektrisch roken bouw je makkelijker af

Als je het gewend bent om normale sigaretten te roken, dan is het meestal erg moeilijk om af te bouwen of te stoppen. Je wilt het wel graag, maar je lijf is verslaafd aan de nicotine die het binnenkrijgt elke keer dat je een sigaret rookt. Je wil dus eigenlijk dat je blijft roken, maar ook je geest. Hoe dat zit zal ik je uitleggen. Als je normaal gesproken meerdere keren per dag een sigaret rookt dan ben je niet alleen gewend aan de inname van nicotine, maar ook aan de gewoonte zelf. Een sigaretje vlak voor het slapen, of eentje net na de maaltijd of in de pauze. Het is als het ware een momentje van rust. Je ademt dan een paar minuten wat dieper in en uit en dit maakt je op dat moment heel kalm. Als je een e-sigaret en e-liquids koopt en deze gebruikt in plaats van een echte sigaret hoef je nog niet te stoppen met deze gewoonte waardoor je het rustig kan afbouwen.

Stoppen met roken met een e-sigaret

Een e-sigaret die je vult met een van de honderden smaakjes e-liquids die er zijn vinden veel mensen veel lekkerder dan een echte sigaret. Er zitten behoorlijk wat zoete smaakjes tussen en deze geven een hele andere beleving en smaak dan een normale sigaret. Als je dus elektrisch gaat roken in plaats van het roken van normale sigaretten dan heb je vaak niet zo’n moeite met het feit dat je die sigaret niet meer rookt. Je ruilt de gewoonte in voor een andere, en hebt als het ware nog steeds je ‘rookmomentjes’. Doordat er verschillende e-liquids zijn en deze ook bestaan zonder nicotine kun je dus makkelijk je nicotine-inname afbouwen. En als je eenmaal enkel elektrische sigaretten met e-liquids zonder nicotine rookt dan wordt volledig stoppen natuurlijk een eitje. Je hoeft dan alleen nog maar de gewoonte zelf te missen, maar je lijf is reeds afgekickt van de dagelijkse dosis nicotine die het normaal gesproken binnen kreeg.

Elektrisch roken kan in meer smaken

Iedereen die overstapt op elektrisch roken merkt direct dat er veel meer keus is als het gaat om smaakjes. Uiteraard bestaan er normale sigaretten in super veel smaken, maar doordat e-liquid een basis van water heeft is dit veel gemakkelijker te aromatiseren. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een liquid voor die je in je e-sigaret kunt doen. Heb je bijvoorbeeld al eens een e-liquid gebruikt met de smaak van vanille of appeltaart? Of geef je toch liever de voorkeur aan een frisse smaak zoals munt? Ook de mensen die dol zijn op de zoete smaakjes van fruit worden vaak blij van het grote aanbod aan liquide voor die e-sigaret. Je kunt ze namelijk kopen met de smaak van bijvoorbeeld banaan, appel, mango of ananas. De een is wat zoeter (zoals banaan) en de ander smaakt juist heel erg fris (zoals ananas). Het hangt natuurlijk van de winkel of webshop af waar je winkelt of ze al deze fruitsmaakjes op voorraad hebben, maar doorgaans is dat wel het geval.

Hoe begin je met elektrisch roken?

Als jij wilt overstappen van echte sigaretten op elektrisch roken dan kun je het beste een zogeheten starterskit kopen. Deze bevat een elektrische sigaret, een coil, een batterij en een oplader, maar ook een clearomizer. Alles wat je nodig hebt om te starten met elektrisch roken dus. Het enige wat je daar nog los bij moet kopen is de e-liquid. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om setjes te maken waar e-liquid bij inbegrepen zit, simpelweg doordat er veel teveel smaakjes bestaan en iedereen een andere voorkeur heeft. Vergeet dus niet naast je e-sigaret starterskit om ook een paar flesjes e-liquid te bestellen, want deze zitten er dus niet bij. En bestel dan gelijk zowel wat zoete als frisse of hartige smaken, dan kun je meteen uittesten naar wat voor smaakjes jouw voorkeur uitgaat.