Hoe ga je om met haaruitval? Deze vraag valt nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het verliezen van haar kan namelijk tal van verschillende redenen hebben, en deze vragen stuk voor stuk om een verschillende aanpak.

Wat is normaal?

Om vast te stellen of je last hebt van ernstige haaruitval, is het belangrijk om eerst vast te stellen wat nu eigenlijk normaal is. Iedereen verliest namelijk dagelijks een flinke hoeveelheid haar. Dit wordt veroorzaakt door de manier waarop onze haargroei werkt. Een haar groeit uit een haarzakje, en maakt tijdens zijn ‘leven’ verschillende stadia mee. De langste daarvan is de groei, de periode waarin de haar ook daadwerkelijk op je hoofd zit. Deze duurt echter niet eeuwig! Na een periode van groei, breekt er altijd een rustperiode aan voor het haarzakje. De haar zal op dit moment uitvallen. Na enige tijd, weken of maanden, zal er echter weer een nieuwe haar uit het haarzakje groeien, waarna ook deze als zijn levensduur erop zit weer uit zal vallen.

Door het enorme aantal haren en haarzakjes op je hoofd, zie je van dit soort haarverlies nauwelijks de gevolgen. Er zijn altijd flink wat haren aan het groeien, terwijl een aantal andere haarzakjes in rust is. Zolang dit aantal in balans blijft, is er niks aan de hand. Ongeveer honderd haren per dag verliezen is normaal, en zal (mits zij allemaal weer terug groeien) niet tot kaalheid leiden.

Wanneer grijp je in?

Verlies je een stuk meer dan honderd haren per dag, dan kun je dit terug gaan zien op je hoofd. Je haar wordt dunner, plaatselijk of over de gehele linie. Soms is hier een duidelijke oorzaak voor. Na een zwangerschap bijvoorbeeld, verliezen vrouwen tijdelijk meer haar dan normaal. Maar ook stress, koorts, ziekte of medicijngebruik kunnen ervoor zorgen dat je een tijdje meer haar verliest. Ook in dit geval geldt doorgaans dat er nieuwe haren voor in de plek komen.

Ben je een man, en zie je dat het haarverlies zich op specifieke plekken concentreert? Denk daarbij aan je kruin, of de bekende inhammen? Dat is specifiek voor haaruitval mannen, en vaak erfelijk bepaald. In dit geval zorgen hormonen ervoor dat in de plek van de uitgevallen haar geen nieuwe meer groeit, het haarzakje is simpelweg gestopt met werken. Omdat dit en proces is dat van binnenuit plaatsvindt, valt hier met speciale shampoos en andere middeltjes weinig aan te doen.

Wat wel werkt? Een haartransplantatie. Een ingrijpende ingreep, zou je zeggen, maar dankzij moderne technieken valt dit reuze mee. Ook voor vrouwen bij wie de haaruitval niet tijdelijk maar erfelijk is, is dit vaak de enige effectieve oplossing. Haarzakjes worden vanaf goed behaarde plekken op het hoofd naar de kale gebieden getransplanteerd, zodat er hier nieuwe haren uit kunnen groeien. De haren worden op deze manier als het ware herverdeeld over het hoofd, waardoor kale plekken verdwijnen.