Als motorrijder weet je als geen ander hoe belangrijk het is dat je goed zichtbaar bent op de weg. Ook is het van groot belang dat andere deelnemers aan het verkeer weten wat ze van jou als motorrijder kunnen verwachten. Zeker wanneer de zon onder is gegaan (of bijna opkomt) is het belangrijk om als motorrijder goed zichtbaar te zijn. Ben je benieuwd waar je op moet letten als jij in het donker motor gaat rijden? Lees dan snel verder!

Check je motor

Allereerst is het belangrijk dat je motor goed schoon is en dat alles op technisch vlak goed werkt. Zeker wanneer het buiten kouder wordt, is het belangrijk dat je je motor goed onderhoudt en verzorgt. Poets je motor minimaal eens per week en denk hierbij ook aan je knipperlichten, lampen en je helm. 

Check je motorhelm

Is het vizier van je helm fiets? Reinig het dan goed voor je vertrekt. Heb je een getint vizier op je motorhelm? Wanneer je in het donker motor gaat rijden, doe je er goed aan om dit vizier te vervangen voor een helder vizier. Zo kun je ‘s avonds de situatie op de weg beter overzien.

Check je motorkleding

Het is erg belangrijk dat je goed zichtbaar bent op de weg. Zeker wanneer het buiten donker is, verwachten automobilisten niet zo snel motorrijders aan te treffen. Daarom is het belangrijk dat je er alles aan doet om zichtbaar te zijn voor de andere deelnemers aan het verkeer. Draag daarom reflecterende motorkleding.

Check je verlichting

Het is erg belangrijk dat je er voor zorgt dat de verlichting van je motor altijd goed werkt. Dit geldt voor zowel de voor- als achter verlichting op de motor, maar ook voor de knipperlichten! Werken je knipperlichten niet? Schaf dan zo snel mogelijk nieuwe halogeen motorverlichting aan en ga niet de weg op voordat je de knipperlichten vervangen hebt. Ben je onderweg?

Pas je rijgedrag aan

Gedurende de donkere winterdagen doe je er goed aan om rekening te houden met andere situaties op de weg. Je glijdt gemakkelijker weg vanwege bladeren en regenval. Ook bij vorst glijd je natuurlijk gemakkelijker uit op de weg. Zorg er dan ook voor dat je in het donker je rijgedrag aanpast; rijd wat langzamer dan normaal en doe zeker bij het nemen van bochten voorzichtig en rustig aan. Let ook extra op voor eventueel overstekend wild, dit komt in deze periode vaker voor dan normaal en je zult ze van een afstand niet snel kunnen zien.