Als je een prachtig groen gazon hebt, kan het een grote teleurstelling zijn als je plotseling bruine plekken of kale plekken begint te zien. De kans is groot dat je te maken hebt met engerlingen in het gazon, de larven van kevers die zich voeden met de wortels van gras. Hier leggen we uit wat engerlingen zijn, hoe je ze kunt herkennen en wat je kunt doen om ze te bestrijden.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers, waaronder de meikever, junikever en rozekever. Ze hebben een witte kleur en een C-vormig lichaam. Ze leven in de grond en voeden zich met de wortels van gras. Als gevolg daarvan kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten aan gazons, tuinen en andere groene gebieden.

Hoe herken je engerlingen?

Een van de meest voorkomende tekenen van engerlingen is het verschijnen van bruine of kale plekken in het gazon. Als je deze plekken onderzoekt, kun je misschien engerlingen vinden onder de graszoden. Je kunt ook graven in de grond rondom de aangetaste plekken om te zien of je engerlingen kunt vinden.

Een andere manier om te achterhalen of je te maken hebt met engerlingen, is door naar de kevers zelf te kijken. Kevers leggen eieren in de grond, waarna de larven zich ontwikkelen tot engerlingen. Als je kevers in je tuin ziet, is de kans groot dat er ook engerlingen aanwezig zijn.

Identificeer het probleem

Voordat je engerlingen kunt bestrijden, moet je weten of dit daadwerkelijk het probleem is. Dit kun je doen door een paar vierkante meter van je gazon op te graven en te kijken of je engerlingen vindt. Als je er meer dan vijf tot tien vindt, is het waarschijnlijk dat engerlingen de oorzaak zijn van het probleem.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Een van de beste manieren om engerlingen te bestrijden is met behulp van MOOWY gazon producten, biologische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen bevatten nematoden, die parasiteren op engerlingen en ze doden. Deze nematoden zijn onschadelijk voor mensen, dieren en planten en werken snel om engerlingen te elimineren.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Hoewel biologische bestrijdingsmiddelen de voorkeur hebben, zijn er ook chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar om engerlingen te bestrijden. Het is belangrijk om deze middelen zorgvuldig te gebruiken, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere insecten die nuttig zijn voor de tuin. Het is fijn om ongedierte te voorkomen maar het is ook belangrijk om daarmee niet je gazon te beschadigen.

Onderhoud je gazon

Het onderhouden van je gazon is belangrijk om engerlingen te voorkomen. Zorg ervoor dat je regelmatig maait en bemest, en dat je niet te veel water geeft.