Frankrijk is een van de oudste landen in Europa en heeft een rijke en uitgebreide geschiedenis. Het land is geleidelijk ontstaan uit verschillende stammen en koninkrijken en heeft zich ontwikkeld tot een van de machtigste naties ter wereld. De Franse vlag is net zo oud en venerable als het land zelf en staat symbool voor de tradities en waarden van het Franse volk. In deze blog hebben we het dit keer dus niet over de lekkere wijnen en de prachtige steden, maar over de geschiedenis van het land en de vlag.

De geschiedenis van Frankrijk

De oudste voorloper van het huidige Frankrijk was het Romeinse Rijk, dat in de 4e eeuw voor Christus werd gesticht. Het Rijk strekte zich uit van Spanje tot in het huidige Engeland en omvatte ook grote delen van het huidige Frankrijk. Na de val van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw, werd het gebied geleidelijk bevolkt door verschillende Germaanse stammen, waaronder de Franken. De Franken waren een krijgshaftige stam en maakten al snel naam voor zichzelf in de geschiedenisboeken. In de 8e eeuw werd hun koning, Karel de Grote, tot keizer van het Heilige Roomse Rijk uitgeroepen.

De Franse vlag

De Franse vlag bestaat uit drie verticale strepen in de kleuren blauw, wit en rood. De kleuren zijn afkomstig uit de wapenschilden van de drie koninklijke geslachten die het land hebben bestuurd: de Karolingische, Capetische en Valois dynastieën. Het blauw en het wit werden samengevoegd in de vlag van de Karolingische dynastie, waarna het rood werd toegevoegd in de 12e eeuw door koning Filips Augustus van de Capetische dynastie. De kleuren van de vlag zijn ook de kleuren van de stad Parijs, die altijd een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Frankrijk.

Franse revolutie

De vlag Frankrijk is niet alleen een symbool van het land en zijn geschiedenis, maar ook van de Franse Revolutie van 1789. De vlag werd toen voor het eerst gebruikt door de revolutiebonzen als een teken van hun strijd tegen het koninklijk gezag. De drie kleuren van de vlag staan ook symbool voor de drie belangrijkste idealen van de Franse Revolutie: liberté (vrijheid), égalité (gelijkheid) en fraternité (broederschap).

De Franse vlag is sinds 1789 een belangrijk symbool van de Franse natie en heeft een eeuwenlange traditie. Het is een teken van trots voor het Franse volk en staat voor alles waar het land voor staat. Op 14 juli zie je de Franse vlag in Frankrijk overal terugkomen. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille in 1789 herdacht.