Sommige mensen vinden het makkelijker om spulletjes weg te gooien dan anderen. Iedereen heeft natuurlijk wel een paar spulletjes die eigenlijk wel weggegooid kunnen worden. Om één of andere reden worden deze toch bewaard en dwarrelen ze, door de jaren heen, rond het huis. Maar alle andere spullen zijn dan geen probleem. Voor iedereen die het toch wel moeilijk vindt om het huis leeg of leger te krijgen, kan deze blog hopelijk een goed beginpunt zijn.

Heb ik het echt nodig?

Zoals al gezegd, verzamelt iedereen wel spullen die misschien niet helemaal nodig zijn. Hier is niets vreemds aan. Maar er zijn een aantal kenmerken die wijzen op gedrag dat bij een hoarder voor kan komen, oftewel mensen die het héél moeilijk vinden om weg te gooien. Emotioneel gehecht zijn aan spullen is er bijvoorbeeld eentje van. Dit is normaal voor een aantal items, maar gehecht raken aan een grote hoeveelheid spullen wordt minder gezien. Een huis vol rommel en vrijwel overstuur raken wanneer er spullen weg worden gegooid zijn andere kenmerken van hoarden. Wat kan hieraan gedaan worden?

Zes maanden- doos

Het hebben van een zes maanden- doos kan veel mensen goed doen. Zijn er veel spullen die eigenlijk niet gebruikt worden, maar het is te moeilijk om deze weg te gooien? Pak dan een doos erbij. Dit wordt de zes maanden- doos. Mensen die hoarden zullen over alle spullen zeggen dat deze belangrijk zijn om te houden. Stop in de zes maanden- doos alle spullen waarvan je al weet dat deze eigenlijk weggegooid kunnen worden. Als de inhoud van de doos na zes maanden nog niet gebruikt zijn, is het tijd om dit weg te gooien.

Per categorie

Veel mensen die grote rommeltjes opruimen, zullen dit per kamer doen. Ruim in plaats hiervan op per categorie. Hierbij kan er gedacht worden aan alle kleren, alle boeken of alle creatieve spullen. Doe dit op een grote stapel. Voor veel mensen zal dit een wake- up call zijn. Een normaal aantal kleren zal er al snel als heel veel uitzien wanneer het allemaal op een grote berg ligt. Pak daarna elk item op van de berg en besluit of dit nuttig is om te houden en of het blijdschap brengt. Handige vragen zijn: ‘Zit er een sentimentele reden achter dit item?’, ‘Gebruik ik dit item?’,  ‘Gebruik ik dit item als accessoire in en/of rondom het huis?’ Is het antwoord ‘nee’ op al deze vragen? Dan kan het zeker weg!

Opslagruimte

Blijkt het weggooien toch te moeilijk te zijn? Misschien is een opslagruimte dan een betere oplossing. Kijk bijvoorbeeld eens naar een opslagruimte Den Haag of een opslagruimte Amsterdam bij Oomen opslag. Op de website kan er aangegeven worden of de opslag particulier of zakelijk gebruikt wordt en wat voor type opslag er gewenst is. Zo kan iemand spullen blijven houden, maar zal een huis er wel leger en vaak bewoonbaarder uitzien.