Je ziet het steeds vaker bij mensen. Ze ondergaan behandelingen om er " perfecter" uit te zien. We veranderen steeds meer aan onszelf en het wordt ook steeds gemakkelijker om dat te doen. Van kaaklijn Fillers tot een Emsculpt behandeling. Maar tussen alle behandelingen die je wel eens hoort, zit een verschil. Want de een is plastische chirurgie en de ander cosmetisch. Maar wat zijn de verschillen hierin eigenlijk?

 

Wat is nou het verschil tussen een plastisch chirurg vs cosmetisch arts.

Het onderscheid tussen beide specialisaties is dat de cosmetisch arts zich volledig toelegt op cosmetische behandelingen van het gelaat vs de plastisch chirurg die herstellende en reconstructieve ingrepen uitvoert van het gehele lichaam. Niet iedereen mag (medisch) cosmetische behandelingen uitvoeren. Een bekwame arts mag wel rimpels opvullen, maar een schoonheidsspecialist niet. In het ‘Kwaliteitskader Cosmetische Zorg’ staan landelijke afspraken waar de organisatie van cosmetische zorg aan moet voldoen.

De verschillen tussen cosmetisch arts vs plastisch chirurg

Plastisch chirurg

  • Een plastisch chirurg is aangesloten bij de NVPC (Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie).
  • Bekwaam in grote chirurgie in het gehele lichaam en het gelaat (chirurgische facelift- MACS lift – neuscorrectie)

KNMG cosmetisch arts

  • Een cosmetisch arts is aangesloten bij de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde).
  • Bekwaam in Fillers, Botox, Huidverbetering en kleine chirurgie

De Stuurgroep Kwaliteitskader Cosmetische Zorg werkt deze bekwaamheidseisen uit. De bekwaamheidseisen verduidelijken welke zorgverlener welke cosmetische behandelingen mag uitvoeren. Hierdoor wordt het voor een patiënt inzichtelijker welke bekwaamheid een behandelaar heeft. 

Facelift vs fillerbehandeling

Bij een facelift maakt de chirurg incisie aan de zijkant van het gezicht, neemt een stukje huid weg en trekt de huid strak in het gezicht. Chirurgie is onomkeerbaar en geeft wat meer bijwerkingen.

Bij een fillerbehandeling vult de cosmetisch arts het volume in het gezicht terug en trekt de huid strak in het gezicht. Dit gebeurd door de plekken waar volume verloren is gegaan worden hersteld, waardoor de huid strakker wordt. Fillers zijn omkeerbaar en geven weinig bijwerkingen

Steeds meer plastisch chirurgen doen Botox en fillers

Tegenwoordig gaan de meeste mensen voor een Botox of filler behandeling naar een cosmetisch arts, omdat die simpelweg veel meer ervaring hebben en meer bekwaam zijn. Voor chirurgische ingrepen gaan ze naar een plastisch chirurg. Omdat fillers en Botox vaak voldoende resultaat geven, worden er ook steeds minder cosmetische operaties gedaan. Hierdoor zien we dat steeds meer plastisch chirurgen gaan werken met fillers en Botox.

Een huidtherapeut of schoonheidsspecialist voert ook cosmetische behandelingen uit, zoals ontharen. In de kwaliteitsregisters van beroepsverenigingen staat of een zorgverlener voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld of de zorgverlener het juiste diploma heeft. Of voldoet aan de kwaliteitseisen op het gebied van werkervaring en deskundigheid.