Hoe groot of klein het ook is, een nieuw huis is altijd spannend. Hoe ga je het vinden om daar te wonen? En hoe ga je je woning inrichten? Het kan erg leuk zijn om een ruimte te kunnen aankleden. Zo kan je het helemaal naar eigen stijl inrichten. Bijvoorbeel kan een vloerkleed een ruimte meer sfeer geven. Hieronder vindt je waar je op moet letten en hoe je met een vloerkleed je huis kan afmaken.

Verschillende stijlen in de kamers

Het is handig om eerst te bedenken waar je elke ruimte in je huis voor wilt gaan gebruiken. In de keuken wil je bijvoorbeeld wat meer zon, terwijl de slaapkamer beter in de schaduw kan liggen. Als je dit bedacht hebt, kan je nadenken over de indeling van elke kamer. Voor de woonkamer en keuken kan je wat fellere of donkere kleuren gebruiken. Een slaapkamer kan je rustig houden door wat lichtere kleuren. In de woon- of slaapkamer kan je ook een vloerkleed neerleggen. Denk bijvoorbeeld aan een Perzisch vloerkleed. Dit zijn handgemaakte Oosterse tapijten. Ze voegen direct een sfeer toe aan een kamer. Als je een vloerkleed in het midden van de woonkamer legt kan je hieromheen de meubels bedenken, bijvoorbeeld een hoekbank om het vloerkleed heen. De salontafel kan dan weer in het midden van het Perzisch vloerkleed staan.

Een kamer afmaken met een vintage vloerkleed

Naast Perzische vloerkleden bestaan er ook vintage vloerkleden. Deze zijn rond de 50 jaar oud en hebben net een andere uitstraling. Meestal staat er een motief op en bevatten ze meerdere kleuren. Ook deze vloerkleden passen goed in de woonkamer of juist in de slaapkamer. Door de kleuren vrolijken ze een kamer op, zonder dat een ruimte te druk wordt. De rest van de meubels kan je lichtere kleuren geven. Ook kan je ervoor zorgen dat alle meubels van hetzelfde materiaal zijn. Hierdoor blijft de kamer rust uitstralen. Door het vintage vloerkleed heb je genoeg kleur en patronen in de kamer.

De laatste toevoegingen

Als je nog iets anders wilt toevoegen aan de kamers kan je bijvoorbeeld planten gebruiken. Ook schilderijen of posters aan de muren kunnen helpen een kamer jouw stijl te geven. Je moet natuurlijk ook denken aan de verlichting. Ga je voor een grote lamp aan het plafond, spotjes of juist een staande lamp? Deze geven allemaal een verschillende sfeer aan de ruimte. Zodat jouw huis straks precies de sfeer en stijl heeft die jij graag wilt.